Update
O măsură pripită

Radu Zilişteanu crede că multe firme vor da în judecată Ministerul Finanţelor pentru că a modificat Codul Fiscal şi nu a anunţat cu cel puţin şase luni înainte, aşa cum cere legea.

În ceea ce priveşte TVA -ul la leasingul de maşini care nu va mai fi deductibil este o măsură cel puţin curioasă. Mă gândesc ce o să facă Guvernul cu această ordonanţă care nu a fost dată cu cel puţin şase luni înainte de aplicare şi mă aştept ca în perioada imediat următoare să apară o serie de procese, în care oamenii de afaceri, întreprinzătorii o vor contesta", consideră Zilişteanu. (vezi VIDEO)

------------
Restricţiile se aplică de la începutul lunii viitoare, până la sfârşitul anului viitor. Există totuşi şi excepţii. Astfel, interdicţiile nu se aplică şi în cazul firmelor nou-înfiinţate, însă numai în primul an de activitate şi dacă nu provin din restructurarea altor instituţii deja existente.

NO TVAÎn plus, de restricţii scapă maşinile folosite în cadrul şcolilor de şoferi sau firmelor de taximetrie, maşinile de intervenţie sau maşinile folosite pentru revânzare sau închiriere.

Printre exceptii nu se afla si companiile imobiliare.

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea, afirmă că măsura a fost luată pentru ca patronii să nu îşi mai înregistreze maşini pe firme, folosindu-le apoi în scop personal.

El precizează că asemenea reglementări se aplică în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

12 April 2009