UPDATE

Primul venit, primul servit?

FNGÎn cursul zilei de astăzi, la sediul FNGIMM din Bucureşti s-au adunat câteva zeci de persoane care au dosare depuse la fond. Majoritatea se află în situaţii disperate, cu avansuri prinse în precontracte de vânzare-cumpărare, al căror termen se apropie de sfârşit. Au întocmit o listă cu numele lor şi au înaintat-o conducerii, fiindu-le promisă rezolvarea acestora în mod prioritar.

O parte din cei prezenţi pe listă au primit răspunsuri verbale pozitive în cursul serii. Aşa că, la ora 20,30, în incinta sediului Fondului Naţional de Garantare pentru IMM se mai aflau circa 20 persoane, în aşteptarea unor veşti despre dosarul lor. La vederea aparatului foto, angajatul responsabil cu lista a fugit.

Un sfert de oră mai târziu, o altă angajată a Fondului a coborât şi i-a îndemnat pe solicitanţi să plece acasă, promiţându-le că mâine vor primi răspunsuri toţi cei prezenţi pe listă.

„Am un coleg de serviciu care a rezolvat intrând în audienţă cu tupeu de la mic la mare. Sunt puţini angajaţi şi nu fac faţă, ar fi fost bine să fie prelucrate dosare şi în teritoriu, la filialele din ţară ale FNGIMM. Astăzi este prima zi când vin, mă amuză, dar am să vin şi mâine şi poimâine şi atunci nu ştiu cum va fi", declară o potenţială beneficiară a programului Prima casă.

---------------

"Prima Casă" nu e acasă! Cei care vor o locuinţă prin acest program se plâng că după săptămâni întregi de la depunerea dosarului nu au primit niciun răspuns nici din partea Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri şi nici din partea băncilor, de bani nici nu mai vorbim.

Disperaţi că pierd sumele date ca avans proprietarilor, oamenii merg zilnic la bănci, în speranţa că vor primi o explicaţie, dar ofiţerii de credit ridică din umeri şi spun că au trimis dosarul, iar răspunsul trebuie căutat la Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri.

Dar cum? Atât timp cât la Fond răspunde de cele mai multe ori un robot, ne întreabă cei în cauză. 

 „Dosarul meu a fost complet pe 16 iulie, eu pe 1 iulie am făcut precontractul şi până pe 31 august trebuia să dau banii vânzătorului. Vânzătorul e un om bun şi am mai prelungit precontractul până la sfârşitul lui septembrie. Azi am stat cu mâna pe telefon toată ziua şi am sunat la Fond, credeţi că am vorbit cu cineva de la Prima casa? NUU! Luni am vorbit cu o doamnă, i-am luat numele şi i-am zis că dacă până vineri nu primesc un răspuns de la bancă am să o sun din nou şi a fost de acord, dar când sun azi surpriză... au bagat robotul, dau la recepţie şi răspunde o femeie că nu se poate,  să vorbesc cu banca... domnule am vorbit, banca mi-a zis ca au luat legătura cu dvs şi nu aţi răspuns la tel şi e-mail, ce vreţi să fac?", ne-a scris Daniel.

Eu mi-am depus dosarul la Alpha Bank, iar acesta a fost trimis la Fond (n.r Fondul National de Garantare pentru IMM-uri) pe 18 august, e 3 septembrie şi încă niciun semn de la Fond. La început am crezut că sunt printre puţinii care se află în această situaţie, dar intrând pe forumuri mi-am dat seama că de fapt este vorba de o PROBLEMĂ NAŢIONALA! La fel ca toţi, am dat şi eu un avans (3.000 eur), iar termenul înscris pe antecontract a fost până pe 1 septembrie. Cu bunăvoinţa vânzătorului, am reuşit să renegociez termenul şi mi-a dat termen până pe 25 septembrie," adaugă Gabi.

Riscând să piardă mii de euro, bani daţi ca avans pentru prima lor casă, oamenii cer o mobilizare generală, sperând că lucrurile se vor rezolva la presiune.

Eu zic să ne strângem mai multe persoane, la FNG, într-o zi. Dacă suntem un grup unit, poate cineva ne va da atenţie. Haideţi să mergem acolo, împreună, ce ziceţi? Eu nu mai suport, banca zice că mi-a trimis dosarul la ei de două săptămâni, dar nu a primit nicio confirmare de la FNG că ar fi ajuns. Şi refuză să mă ajute. Deci, la FNG sunt toate răspunsurile, nu? Eu mă gândesc să merg acolo marţi dimineaţa. Cine e cu mine?" întreabă Sara, o altă cititoare IMOPEDIA.

Problema este ca eu sunt din Cluj-Napoca, deci imi ia cam 10 ore să ajung la Bucureşti, deci meeting-ul trebuie să fie foarte serios şi lumea să vină, pentru că nimeni nu se uită la trei persoane care se agită. Veniţi cu idei, cum facem să realizăm o lista cu persoanele care vor să vină, măcar să ştim câţi suntem. Ce situaţie penibilă, la care sincer nu aş participa în mod normal, dar ce aş mai putea face altceva?!" mai scrie Gabi.

"În cât timp se obţine aprobarea garanţiei? În maximum cinci zile. Sunt estimaţi aproximativ 20.000 de solicitanţi pentru programul Prima Casă", declara pentru IMOPEDIA.ro, la mijlocul lunii iulie, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare pentru IMM.

8 September 2009