CONFUZIE. Este cuvântul care spune tot despre ordonanţa de urgenţă nr. 200/2008 din 4 decembrie 2008. Teoretic, acest act normativ care a intrat în vigoare pe 15 decembrie 2008, a redus preţul unor anumite categorii de locuinţe noi cu 14%, prin aplicarea TVA-ului de doar cinci procente. Practic, până în acest moment acest lucru nu s-a concretizat, cu toate că doritori ar exista.

Ordonanţă cu cântec: reducem TVA-ul sau nu? Problema este că atât posibilii clienţi, cât şi dezvoltatorii imobiliari sunt debusolaţi, din cauza guvernanţilor, care schimbă legile pe zi ce trece.

„Din câte ştiu eu, momentan e în coadă de peşte, nu se aplică încă Ordonanţa. Oricum, va fi un mare ajutor pentru noi. Majoritatea apartamentelor de două camere pe care le vindem costă până într-o sută de mii de euro, aşa că se poate aplica TVA-ul redus de doar 5%", ne-a declarat Dragoş Bălan, reprezentantul ansamblurilor rezidenţiale Drumul Sării Residende şi Titan Residence.

Alte voci susţin însă că prevederile ordonanţei pot fi aplicate. „Ordonanţa a intrat în vigoare. Momentan nu s-a vândut nici-o locuinţă cu TVA redus, dar suntem în discuţii. Există persoane interesate", spune Magda Cichirdan, reprezentanta ansamblului Proiect Optimus.

Conform textului ordonanţei de urgenţă nr. 200/2008 din 4 decembrie 2008, cota redusă de 5% poate fi aplicată în cazul livrării de locuinţe "care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie". Terenul nu trebuie să fie mai mare de 250 mp.

Orice persoană poate beneficia de această reducere o singură dată.

UPDATE! Conform reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, ordonanţa de urgenţă nr. 200/2008 din 4 decembrie 2008, care prevede reducerea TVA-ului cu 14% pentru anumite categorii de locuinţe, a intrat în vigoare încă din luna decembrie. Astfel, TVA-ul de doar 5% poate fi aplicat în condiţiile în care atât cumpărătorul, cât şi locuinţa vizată de acesta îndeplinesc condiţiile legale stabilite de ordonanţa de urgenţă nr. 200/2008.

 

12 January 2009