UPDATE
Noul presedinte ARAI este incepand de astazi Lucian Racaru (director managerial la Centrul Imobiliar Roman) acesta fiind preferat in fata lui Liviu Ureche.

Vom reveni in curand cu prezentarea exacta a noului Consiliu Director.

..............

Luni 15 iunie 2009, la ora 12:00, la hotel Confort,  este programată Adunarea Generală a Asociatiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) ce are pe ordinea de zi, printre altele, alegerea noii structuri de conducere ARAI.

ARAISerialul "Scandal în ARAI" a demarat marţi 9 iunie, prin interviul actualului preşedinte ARAI, Ruxandra Cleciu  care şi-a anunţat depunerea mandatului, urmare a existenţei unor "grupuri de interese [...] care direcţionează ARAI-ul pe nişte căi împinse de interese personale", după cum a menţionat Ruxandra Cleciu.

La două zile după acest interviu, "grupul de interese" format din vicepreşedinţii Dan Negulescu, Cristian Popescu Ialomiţa, Cătălin Dan, la care s-a mai alăturat Vladimir Nerişanu în calitate de trezorier, au acordat un interviu pentru IMOPEDIA, prin care negau o mare parte din acuzaţii, detaliile promiţând a le oferi în cadrul Adunării Generale de luni 15 iunie.

Ulterior, Ruxandra Cleciu a emis un comunicat de presă prin care şi-a anunţat oficial intenţia demisiei, comunicat publicat şi pe site-ul ARAI.

Liviu Ureche, un alt membru al "grupului de interese" evocat de Ruxandra Cleciu, ne-a comunicat poziţia sa.

FOCARELE DE CONFLICT
Din relatările celor doua tabere, am dedus că focarele conflictelor ARAI priveau în special proiecte comerciale. Două dintre acestea fiind proiectul MLS-ARAI şi aderarea la fonduri structurale în valoare de 5 milioane de dolari.

IMOPEDIA s-a aflat în toată această perioadă foarte aproape de "zona de conflict", relatându-vă situaţia brută din teren, fără a interveni asupra celor întamplate. În plus, am blocat comentariile dumneavoastră, ale cititorilor, la materialele prezentate tocmai pentru a vă forma mai întâi o privirea de ansamblu asupra problemei, ascultând poziţiile ambelor tabere.

Deşi au fost interpretări diverse faţă de poziţia IMOPEDIA în acest conflict, vrem să menţionăm că:
- nu am cenzurat în niciun fel comunicarea vreunei părţi
- deşi IMOPEDIA a fost viciată de anumite decizii/acţiuni ale ARAI din ultima perioadă, am decis să nu le facem publice pentru a nu fi interpretate ca un joc electoral al uneia dintre părţi
- am considerat de interes public acest subiect dat fiind blocajul decizional la care s-a ajuns în ARAI
- am dorit să supunem atenţiei membrilor problemele de fond ale asociaţiei, tocmai pentru a semnala importanţa participarii la sedinţele Adunarii Generale - ARAI şi structurarea acestor şedinte pe teme concrete şi bine documentate


ALTE REACTII
Au mai scris despre acest subiect şi alţi actori din piaţa imobiliară:

RADU ZILISTEANU
"De fapt, miza transformării ARAI în asociaţie profesională este una strict comercială, adică de a folosi respectabilitatea unei asociaţii pentru a pune mâna pe cât mai mulţi clienţi. Este incredibil cum o mână de oameni pot deturna o asociaţie construită cu eforturi enorme în 14 ani."
Detalii AICI

ŞTEFANIA TRANDAFIR
"
Imi pare bine ca nu am intrat in ARAI, am promis ca intru dupa ce se transforma in asociatie profesionala liberala, iar acum asist la acest scandal care pentru mine se reduce doar la lupta pentru putere, la lupta pentru ,,ciolan,, . In situatia asta ma lipsesc si de MLS ARAI, ma limitez la MLS din reteaua RE/MAX nationala si internationala."
Detalii AICI

ANDREI VĂCARU
"
[...] acest sistem in care listezi, asteptand doar sa vina cineva si sa incheie vanzarea sau inchirerea ca sa-ti iei comisionul este inoperabil momentan. In acest fel, scopul si utilitatea unei agentii imobiliare ar fi departe de Standardul European al Activitatii Imobiliare, un foarte bun demers sustinut candva de ARAI dar abandonat din cauze necunoscute."
Detalii AICI

MARIA SEDER NEDA
"O asociaţie profesională ar trebui să aibă un sistem de organizare asemănător mai mult cu o firmă, decât cu o familie. Din acest punct de vedere, ARAI s-a dovedit a fi o căsătorie forţată, care s-a dezvoltat în mai multe „triunghiuri" conjugale, legate în serie. E aproape firesc ca la un moment dat cineva să vrea să simplifice această formulă."
Detalii AICI

------------------

Din acest moment aveţi "liber la comentarii", dar vă rugam sa respectaţi cadrul  mentionat în nota de mai jos.

14 June 2009