Cei care visau la o locuinţă prin ANL vor trebui să mai aştepte zile mai bune. În urma reducerii bugetului cu 10%, odată cu rectificarea bugetară, ministerul condus de Elena Udrea şi-a suspendat o parte din programe, printre care şi cel care viza construcţia de locuinţe prin ANL, proiect prin care Guvernul îşi propusese să realizeze aproximativ 100.000 de locuinţe până la sfârşitul mandatului.

Nu se vor mai construi nici săli de sport şi nici nu se vor mai face investiţii în drumurile judeţene de interes local, informează agenţia de presă Mediafax.

"Vom limita anumite investiţii pe care, de la începutul anului, le redusesem oricum, pentru că, de la început, am avut un buget mai mic pe 2010, cu 31%, decât cel din 2009, cum ar fi investiţiile în sălile de sport.

Anul acesta se făceau doar sălile de sport începute anul trecut, acum probabil că vom face şi mai puţine decât ne propusesem. Din păcate, nu am avut posibilitatea să avem bani pentru drumuri judeţene, am sperat pentru că toată lumea aşteaptă să se facă construcţii de drumuri judeţene, dar nu s-au primit bani pentru acest fel de lucrări. Nu am putut finanţa lucrări de apă, mai mult decât ne-am propus la începutul anului", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Nici programul de reabilitare termică a locuinţelor nu a avut mai mult succes, însă în acest caz s-a găsit o alternativă. Proprietarii pot contracta un credit de la CEC, pe o perioadă de cinci ani, din care vor plăti doar ratele, dobânda fiind suportată în întregime de către minister, iar statul va fi garant.

UPDATE

MDRT: În acest an vor fi finalizate 1.400 de locuinţe construite prin ANL, din cele 7.000 propuse iniţial

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu mai suspendă construcţie de locuinţelor pentru tineri prin ANL. Ministerul a revenit astăzi cu un comunicat prin care anunţă că deşi bugetul alocat acestui program a fost redus, urmează să fie finalizate în acest an 1.400 de locuinţe. Totodată, comunicatul informează că programul de reabilitare termică a locuinţelor, continuă, cu un buget redus însă în urma diminuării bugetului ministerului cu 10%.

„Diminuarea fondurilor alocate de la bugetul de stat construcţiei de locuinţe pentru tineri prin ANL presupune finalizarea în acest an a unui număr de aproximativ 1.400 de locuinţe, faţă de 7.000 de locuinţe câte ne propusesem la începutul lui 2010. În ceea ce priveşte programul de reabilitare termică, bugetul MDRT pe anul în curs nu a permis contractarea de lucrări noi, ci doar finalizarea celor 29.000 de locuinţe contractate în 2009", se arată în comunicatul MDRT.

Pentru a-i ajuta pe tinerii care nu au o locuinţă şi pentru a rezolva problemele legate de reabilitarea termică a clădirilor, ministerul condus de Elena Udrea a luat o serie de măsuri menite să compenseze diminuările de buget. Astfel, MDRT dă posibilitatea tinerilor chiriaşi să cumpere locuinţele ANL în condiţii avantajoase, banii rezultaţi din vânzare urmând a fi folosiţi pentru construcţia de noi locuinţe. În acelaşi context, MDRT a reglementat parteneriatul public-privat pentru construirea de locuinţe destinate tinerilor, ceea ce înseamnă că proiectele de acest tip vor putea fi derulate şi cu finanţare privată.

În ce priveşte reabilitarea termică, Ministerul a precizat că a iniţiat un program complementar celui reglementat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Noul program, reglementat de Ordonanţa de urgenţă nr. 69/2010, permite finanţarea acestui tip de lucrări direct de către beneficiar, prin credite acordate de CEC, garantate de stat şi cu dobândă subvenţionată prin MDRT, notează NewsIn.

 



20 August 2010