”În timp ce pieţele europene tradiţionale se luptă pentru a atrage chiriaşi, pe pieţele emergente aflate în expansiune rapidă, precum Bucureşti, se înregistrează uşoare creşteri ale nivelului chiriilor datorate creşterii economice şi a unei cereri consistente de spaţii de birouri. Pentru ţările din Europa Centrală şi de Est se preconizează o creştere relativ solidă a PIB în jur de 3,8%, pentru intervalul cuprins între 2012 şi 2016”, declara Karine Wookford, Global Head of Occupier Research al DTZ.

26342-usoara-cresterea-economic-aantreneaza-si-chirii.jpgDTZ, o companie UGL, a publicat astăzi un nou raport de piaţă pentru a-i sprijini pe ocupanţii spaţiilor de birouri în luarea deciziilor de relocare sau închiriere. Raportul furnizează analiza DTZ a principalelor pieţe de birouri din Europa în semestru 1 al 2012 şi include Trendul Închirierilor DTZ care permite ocupanţilor de spaţii de birouri să urmărească şi compare mişcările chiriilor pentru locaţii prime, pe diferite pieţe.

“Noul indicator DTZ – Curba Închirierilor identifică pieţe aflate în diferite stadii ale ciclului de închiriere, în functie de modificările chiriilor din ultimele şase luni. Analiza noastră indică faptul că e un moment în care ocupanţii spaţiilor de birouri ar trebui să ia în considerare o perioadă contractuală mai lungă pentru a-şi conserva termenii actuali şi pentru a evita renegocierea chiriilor într-o etapă ascendentă a acestui trend”, este de părere Karine Wookford, Global Head of Occupier Research.

”În Bucuresti - CBD (Central Business District), rata de ocupare a clădirilor de birouri de Clasa A depăşeste 90%, astfel înregistrându-se o uşoară creştere a chiriei atât în această zonă cât şi în zonele semi-centrale. Drept urmare, pentru firmele interesate să închirieze suprafeţe mari de birouri în aceste zone, este mai greu decât în urmă cu doi ani să găseasca spaţii disponibile într-un termen scurt. Având în vedere că această zonă este foarte căutată, iar livrările de spaţii noi sunt limitate pentru următoarele 18 luni, de obicei recomandăm clienţiilor noştri să îşi securizeze contractele de închirirere pe un termen mai lung decat cel considerat în mod normal”, declară Mădălina Cojocaru (foto), Head of Office Department în cadrul DTZ Echinox.

În perspectivă, potrivit estimărilor DTZ, chiriile pentru spaţiile prime din Europa vor creşte în următorii cinci ani cu 1,6% pe an, urmând creşterea moderată a PIB-ului de 1,5%.

Se preconizează că oraşul Antwerp va deveni cea mai atractivă piaţă pentru ocupanţi, fiind urmat de Budapesta, Riga şi Tallin. În ciuda faptului că Londra - West End şi Moscova sunt cele mai scumpe pieţe, acestea vor cunoaşte şi cea mai mare creştere în intervalul 2012 - 2016, cu creşteri ale chiriilor în locaţii prime de 5,6%, respectiv 4,2% pe an. Această creştere se va manifesta îndeosebi către sfârşitul perioadei estimate.

Pieţele în care ocupanţii ar trebui să ia în calcul renegocierea chiriilor pentru spaţiile de birouri sunt Budapesta şi Praga, unde chiriile au stagnat în ultimii doi ani. Pieţele din oraşele germane Hamburg şi Munchen se pozitionează similar, deşi Hamburg este o piaţă mult mai volatilă şi mai puţin previzibilă în ceea ce priveşte modificările nivelului chiriilor. Aceeaşi situaţie este valabilă în Barcelona şi Dublin.

La polul opus, pe unele pieţe europene, incluzând Londra şi Moscova, creşterea nivelului chiriilor se manifestă deja sau este iminentă.

Ca urmare a tensiunii din Zona Euro şi creşterii economice slabe, activitatea companiilor din Europa s-a menţinut în general la un nivel scăzut în prima jumătate a anului. În Madrid, Milano şi Kiev s-au înregistrat scăderi ale chiriilor. Cu toate acestea, creşterea economică solidă a determinat mărirea nivelului chiriilor în ţările nordice.

 

Sursa

13 September 2012