Vacanţele peste hotare nu mai au la fel de mulţi clienţi ca în trecut. Condiţiile economice dificile îi obligă pe români să aloce un buget mai mic pentru concedii, astfel că a scăzut numărul celor care aleg să-şi petreacă un concediu în străinătate. Din fericire, această situaţie influenţează pozitiv turismul local, arată statisticile.

30533-vacanta.jpgGrecia şi Turcia obişnuiau să fie două dintre destinaţiile preferate ale turiştilor români, însă condiţiile economice actuale modifică obiceiurile de vacanţă. Imaginea negativă a Greciei îi descurajează pe români să mai aleagă această destinaţie pentru concediu, iar scumpirea pachetelor turistice pentru staţiunile din Turcia limitează numărul de clienţi. Drept urmare, mai mulţi români şi-au petrecut vacanţa în ţară, în 2012: numărul celor care au ales să plece în concediu în străinătate a scăzut la 770.000, mai mic cu 11% faţă de anul precedent.

„Scăderea de anul trecut are mai multe explicaţii: dispariţia de pe harta turistică a Tunisiei şi Egiptului, din cauza tulburărilor politice, imaginea încă nerefăcută în 2012 a Greciei şi majorările de tarife în staţiunile din Turcia, care au făcut această destinaţie mult mai greu accesibilă pentru unii", a declarat pentru Mediafax Dragoş Răducan, directorul general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În acelaşi timp, a crescut cu aproape 25% faţă de 2011 numărul românilor care călătoresc în interes de afaceri. Peste 57.000 persoane au declarat că ies din ţară cu afaceri, iar aproape 90% dintre acestea au călătorit în Europa.  

  • Numărul românilor care au ales destinaţii din afara Europei a scăzut cu circa 30% în 2012 faţă de anul precedent, ajungând la 13.500
  • 823 români şi-au petrecut concediile în Africa
  • 4.358 români au vizitat America de Nord (un sfert dintre aceştia au mers în interes de afaceri)
  • 4.574 români au vizitat Asia (peste 40% au plecat în interes de afaceri)
  • 2.246 români au vizitat Australia şi Oceania (circa 65% au mers în interes de afaceri)

Deciziile cu privire la concedii influenţează pozitiv turismul local: peste 15,8 milioane persoane au ales anul trecut să-şi petreacă zilele libere în ţară, cu 32% mai mult faţă de 2011, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Totodată, a urcat simţitor şi numărul turiştilor de pe litoralul românesc, ajungând la aproape două milioane persoane, cu 36% mai mult faţă de anul precedent.

„Românii nu mai au bani şi de aceea rămân în ţară. Acesta este şi motivul principal pentru care turismul intern a crescut atât de mult anul trecut. Mulţi au ales să facă o singură vacanţă, şi aceea în ţară. Litoralul a fost destinaţia favorită, pentru că mulţi români asociază vacanţa cu marea", încheie directorul FPTR.

 

CITEȘTE ȘI: Cu banii de un apartament din România, poţi cumpăra proprietăţi de lux în restul lumii (FOTO)

 

29 May 2013