Valea Prahovei a reprezentat dintotdeauna un adevarat magnet pentru turisti. Din acest motiv, piata imobiliara se afla aici intr-o permanenta dezvoltare, datorita oportunitatilor de constructii. Intreprinzatorii continua sa cumpere terenuri, in scopul amenajarii unor locatii rentabile, pe care sa le inchirieze sau sa le vanda, cu un profit acceptabil. Specialistii Eurisko estimeaza insa ca Valea Prahovei va deveni cu adevarat profitabila din punct de vedere imobiliar peste cativa ani, atunci cand proiectele de infrastructura vor fi finalizate, iar investitiile in activitatea turistica se vor concretiza in legarea statiunilor prin partiile de schi si transport prin cablu.

Oferta de case pe Valea Prahovei este pentru toate gusturile, de la suprafete mici, de 100 mp, pana la 150 mp si chiar peste 200 mp. In ceea ce priveste finisajele, acestea se pot rezuma la strictul necesar, mergand pana la finisaje de calitate medie sau de lux, cu materiale aduse exclusiv din strainatate. Potrivit Eurisko, zonele preferate pentru investitia in construirea sau achizitionarea de case deja existente sunt: in Sinaia, zonele Furnica si Cumpatu, in Busteni, zonele Piatra Arsa, Valea Alba, Valea Cerbului, in Azuga, cartierul Satul Nou si in Predeal, zonele Cioplea si Trei Brazi.

Cresterea economiei locale a dinamizat piata imobiliara

Principalele investitii masive din ultimii ani, pe Valea Prahovei, s-au concentrat in jurul imbunatatirii infrastructurii si a partiilor, unul din principalele puncte de atractie ale acestei zone turistice. Astfel, la Azuga sunt acum functionale doua partii de schi, iar cea de-a treia este in curs de amenajare. Orasul Busteni are cea mai moderna partie cu instalatie de transport pe cablu din zona, la Predeal anul trecut s-a modernizat teleschiul, iar in Sinaia se amenajeaza telescaunul, intre Cota 1.400 si Cota 2.000. Aceste imbunatatiri au condus la cresterea numarului de turisti si au dinamizat usor si economia locala, incurajand investitorii sa construiasca locuinte pentru vanzare. Spre exemplu, in Azuga anul trecut a inceput construirea unui nou cartier de cinci duplexuri care s-a vandut inca din faza de proiect, iar in Sinaia s-au construit recent trei blocuri cu apartamente. In viitorul apropiat, se va dezvolta in Predeal un nou cartier rezidential de zece vile in zona Cioplea si doua blocuri cu apartamente de vanzare.

Potrivit statisticilor ultimului an, cele mai bine vandute case sunt casele de vacanta cu trei sau patru camere, apartamentele de vacanta in blocuri noi, hotelurile si pensiunile, ca investitii in turism si chiar imobilele istorice.

Preturile cresc de la an la an

Pe Valea Prahovei cererea de case este in prezent mai mare decat oferta si acest raport se va mentine si in anul urmator. Ca raspuns, oferta va fi din ce in ce mai bogata si mai variata si se estimeaza ca zona se va dezvolta intr-un ritm sustinut.

Ca tendinta, ofertele se vor concretiza din ce in ce mai mult in complexuri rezidentiale de vile de vacanta, deoarece exista foarte multi investitori care cauta in prezent terenuri mari pentru a construi vile de vacanta spre vanzare. Ca zone cu potential mare de dezvoltare, care vor atrage investitii masive pentru construirea de case, individuale sau in complex, se contureaza: Busteni, zona Valea Cerbului, Poiana Tapului, zona Ceair, Sinaia, zona Cumpatu si zona Calea Moroieni - drumul spre Targoviste, Predeal, zona Cioplea, pe drumul spre Cabana Susai si zona Trei Brazi si Azuga, in apropierea partiei de schi.

Cu cat se vand casele pe Valea Prahovei

- in cartierul Cumpatu, o vila cu sase camere si patru bai cu 900 mp de teren costa 300.000 euro;

- in Sinaia, in cartierul Furnica, o vila cu cinci camere si trei bai cu 500 mp de teren costa in jur de 250.000 euro;

- in Predeal, zona Cioplea, o vila cu sase camere si sase bai cu 700 mp de teren costa 250.000 euro;

- in Predeal, in zona Trei Brazi, o vila cu patru camere si trei bai cu 300 mp de teren costa 175.000 euro;

- in Busteni, in zona partiei de schi, o vila cu patru camere si doua bai cu 500 mp de teren costa 170.000 euro;

- in cartierul Zamora, o vila cu cinci camere si trei bai cu 500 mp de teren costa 160.000 euro;

- in Azuga, in cartierul Satul Nou, o vila cu cinci camere si doua bai cu 300 mp de teren costa 125.000 euro;

- un pret mediu al apartamentelor in bloc nou construit ar fi: 30.000 euro pentru o garsoniera; 45.000 euro apartament cu doua camere; 60.000 euro apartament cu trei camere.

Mircea Fica - Averea

11 January 2006