Terenul construibil, în interiorul orașului, a devenit o raritate, iar prețurile reflectă acest lucru. Un studiu extensiv, întocmit pentru uzul notarilor, a analizat fiecare zonă în parte pentru a reflecta cât mai clar prețul terenurilor în București. IMOPEDIA.ro vă prezintă valoarea orientativă a terenurilor, potrivit grilei notarilor, în unele dintre cele mai cunoscute zone ale Capitalei.

36145-terenuri_de_vanzare.jpg

Potrivit studiului pe baza căruia s-a întocmit grila notarilor, terenurile se împart în patru categorii:

  • Teren liber
  • Teren ocupat de construcții
  • Teren aferent spațiilor comerciale
  • Teren aferent spații industriale

Terenurile libere sunt tot mai greu de găsit în București, dar și cele mai căutate, iar prețul reflectă clar acest lucru.

În funcție de poziționarea precisă, prețurile variază cu până la 30-40% în aceeași zonă

În funcție de poziționarea precisă, prețurile variază cu până la 30-40% în aceeași zonă. Spre exemplu, în zona 13 Septembrie, terenul liber are o valoare de 523 euro/mp, în timp ce valoarea terenului ocupat de construcții scade până la 366 euro/mp. Terenul aferent spațiilor comerciale are o valoare estimativă de 575 euro/mp, în timp ce terenul aferent spațiilor industriale valoarează cel mai puțin: 471 euro/mp.

În Baba Novac, terenurile din preajma spațiilor comerciale au cea mai mare valoare din zonă

Prețuri apropiate ca valoare se întâlnesc în zona Baba Novac, unde terenurile libere au o valoare estimativă de 644 euro/mp, în timp ce pentru terenurile ocupate de construcții scade la 451 euro/mp. Terenurile aferente spațiilor comerciale au însă un salt valoric important, până la 708 euro/mp, fiind o zonă căutată de retaileri. În schimb, în cazul terenurilor aferente construcțiilor industriale, valoarea este de 580 euro/mp.  

În Kiseleff, prețurile fluctuează cu până la 60%, în funcție de tronson

Sunt zone în care pe același bulevard există diferențe importante de preț, în funcție de împrejurimi. Unul dintre aceste cazuri este Șoseaua Kiseleff. Pe tronsonul de la Piața Presei Libere la Piața Arcul de Triumf, valoarea afișată în grila notarilor este de 776 euro/mp, pentru terenurile care nu sunt ocupate de construcții. Pentru terenurile ocupate de construcții, prețul scade la 543 euro/mp, iar pentru terenurile aferente spațiilor comerciale, prețul face un salt până la 854 euro/mp. În cazul terenurilor care deservesc clădirile industale, valoarea din grila notarilor este de 698 euro/mp.

De cealaltă parte, în zona cuprinsă între Piața Arcul de Triumf și Piața Victoriei, prețul crește cu până la 60%. Astfel, terenul care nu este ocupat de construcții are o valoare estimativă de 1.204 euro, în timp ce tereul ocupat de construcții are o valoare de 843 euro/mp. În celelalte două categorii, respectiv cele ale terenurilor ocupate de spații comerciale și industriale, valorile sunt de 1.324 euro/mp, respectiv 1.084 euro/mp.

Similar, în zona Alba Iulia, prețurile pot fi moderate sau piperate

O situație asemănătoare se regăsește și în zona Piața Alba Iulia, unde pe segmentul Cartier Dudești – șoseaua Mihai Bravu, prețul terenului care nu este ocupat de construcții se situează la 497 euro/mp, iar cel al terenului ocupat de construcții scade până la 348 euro/mp. În aceeași zonă, terenurile aferente spațiilor comerciale valorează 547 euro/mp, iar în cazul terenurilor ocupate de construcții industriale, valoarea scade la 447 euro/mp.

Dar tot în zona piața Alba Iulia, de data aceasta pe tronsonul care se leagă de strada Dristorului, valorile cresc puternic. Astfel, terenurile care nu sunt ocupate pot ajunge la 807 euro/mp, în timp ce valoarea celor ocupate de construcții este de 565 euro/mp. Impresionantă este valoarea terenurilor aferente spațiilor comerciale: 888 euro/mp, dar apreciate sunt și terenurile alocate spațiilor industriale: 726 euro/mp.

În zona Unirii, terenurile aferente spațiilor comerciale sunt cele mai apreciate, atingând un nivel record de 1.045 euro/mp, mai mari decât prețul terenului liber de construcții, care este de 950 euro/mp. În cazul terenurilor care sunt pocupate, valoarea scade la 665 euro/mp, iar terenurile aferente construcțiilor industriale valoarează 855 euro/mp.

Printre zonele mai accesibile sunt Prelungirea Ghencea, Șoseaua Alexandriei, Pipera-Tunari sau Jandarmeriei

Prin comparație, prețurile sunt cu adevărat accesibile în zone precum Prelungirea Ghencea, Șoseaua Alexandriei, Pipera-Tunari sau Jandarmeriei. Concret, în Prelungirea Ghencea, terenul liber este evaluat la 158 euro/mp, în timp ce terenul construit valorează 111 euro/mp. Terenul aferent spațiilor comerciale valorează 174 euro/mp, în timp ce terenul alocat spațiilor industriale valorează 142 euro/mp.

În zona Antiaeriană-Șoseaua Alexandriei, prețul terenului liber este de 313 euro/mp, în timp ce terenul cu construcții valorează 219 euro/mp. Terenurile aferente spațiilor comerciale și industriale valorează 344 euro/mp, respectiv 282 euro/mp.

În zona Drumul Taberei-Compozitorilor-bd.Ghencea, terenurile libere au o valoare estimativă de 344 euro/mp, în timp ce terenurile construite au o valoare estimativă de 241 euro/mp. Prețul terenului aferent spațiilor comerciale este de 378 euro/mp, în timp ce prețul terenului aferent spațiilor industriale este de 310 euro/mp.

Și Nordul Capitalei are prețuri pentru bugetele medii

În Nordul Capitalei, în zona Șoseaua Pipera-Tunari – șoseaua Petricani, terenurile libere valorează 386 euro/mp, iar cele construite – 270 euro/mp. În cazul terenurilor aferente construcțiilor comerciale, valoarea este de 425 euro/mp, iar terenurile legate de spațiile industriale costă 347 euro/mp. Tot în Nord, pe str. Jandarmeriei,  prețul terenului liber este de 341 euro/mp, prețul terenului construit este de 239 euro/mp, prețul terenurilor aferente construcțiilor comerciale este 375 euro/mp iar cel aferent construcțiilor industriale este de 307 euro/mp.

CITEȘTE ȘI:

 

14 January 2015