Sunt state europene care şi-ar reveni economic mult mai repede, dacă nu ar fi sub aceeaşi umbrelă „euro" cu ţările care se luptă să iasă la liman. Un bun exemplu este Franţa, care are una dintre cele mai performante economii europene, ceea ce se oglindeşte şi în piaţa imobiliară: valoarea proprietăţilor a crescut cu aproape 10% faţă de anul trecut.

20783-franta2.jpgPreţul locuinţelor franţuzeşti a crescut cu 9,1% în primele luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional pentru Statistică şi Studii Economice (INSEE).

În Paris, preţul locuinţelor crescuse cu aproape 20% la sfârşitul lui 2010, faţă de sfârşitul lui 2009. Preţul per metru pătrat al apartamentelor pariziene s-a majorat cu peste 17% în prima parte a acestui an, ceea specialiştii consideră a fi un salt uriaş.

Costul de vânzare al apartamentelor a crescut, în primele trei luni din 2011, şi în zonele din apropierea Parisului, deşi nu la fel de spectaculos. Spre exemplu, în regiunea Île-de-France (unde este şi Capitala) creşterea faţă de anul trecut este de peste 15%, în Petite Couronne (Inelul Mic) preţul a crescut cu peste 14%, iar în Grande Couronne (Inelul Mare) majorarea este de 8%. Astfel că preţul mediu este:

• Île-de-France - 5.290 euro/mp
• Petite Couronne - 4.270 euro/mp
• Grande Couronne - 3.050 euro/mp

În ultimul an, valoarea apartamentelor s-a apreciat în majoritatea oraşelor mari. De exemplu, în Marseilles preţul a crescut cu peste 7%, iar în Lyon cu 17%.

Franţa are una dintre cele mai performante economii. Specialiştii prognozează o creştere a produsului intern brut de 2% pentru 2011, în ciuda faptului că Zona euro traversează criza datoriilor.

Înainte de recesiunea mondială, preţul proprietăţilor a crescut constant. Unul dintre motive este şi faptul că Franţa a fost mereu o opţiune atractivă investitorii străini, datorită dobânzilor mici la creditele ipotecare. Chiar de curând, guvernul lui Sarkozy a votat împotriva unei propuneri legislative care urmărea impozitarea suplimentară a expaţilor. Dacă legea ar fi fost aprobată, rezidenţii fără cetăţenie franceză ar fi trebuit să plătească o taxă în plus de 20% din costul proprietăţii, pentru cea de-a doua locuinţă.

Cu toate acestea, unii specialişti economici sunt relativ sceptici în ceea ce priveşte revenirea economiei Franţei, folosind argumente precum criza din Grecia, care încetineşte toate statele membre UE, inflaţia în creştere şi o datorie publică ce se ridică la 82% din PIB-ul pe 2010, datorie ce probabil va depăşi 85% anul acesta.

Constrângerile economice, alături de criza pe care o traversează statele din Zona Euro, vor avea un impact simţitor asupra valorii proprietăţilor imobiliare din Franţa. Sunt multe voci care susţin că se vor desfăşura evenimente economice care vor încetini ritmul Franţei.

CITEŞTE ŞI O nouă criză în 2013? Cum contribuie lumea întreagă la destabilizarea României


6 September 2011