Nivelul acestora este estimat la 500 de milioane de euro, in contextul in care fondurile din Africa si Asia ar putea prelua initiativa pe piata de profil din Romania. La nivel global investitiile vor creste cu aproximativ 30% in 2010, la 362 de miliarde de euro.

sursa:financiarul.comVolumul tranzactiilor imobiliare in­tre companii ar putea sa se dubleze pana la sfarsitul anului in curs, insa nivelul estimat va fi inca mult sub cel atins in anii de varf ai investitiilor imobiliare. Cristian Ustinescu, director de investitii al DTZ Echinox, crede ca in ceea ce pri­veste volumul de investitii atras de piata imobiliara din Romania in 2010, cifra va fi cu siguranta mai mare comparativ cu anul trecut. „Probabil ca tranzactiile pe care le-am inceput in 2009, dar care s-au impotmolit din cauza retinerilor le­gate de finantare, se vor inchide anul a­cesta. Sper ca in 2010 sa atingem un volum de investitii de aproximativ 500 de mili­oane de eu­ro", crede Ustinescu.

Daca prognoza DTZ se va adeveri, pia­ta tranzactiilor corporative va creste in 2010 de 2,4 ori in raport cu anul pre­cedent, cand valoarea acestora a scazut de aproape sase ori in comparatie cu 2008. Astfel, daca in 2008, tranzactiile cu proprietati comerciale din Romania (bi­rouri, centre comerciale sau logistice) au totalizat 1,161 miliarde de euro, anul trecut volumul acestor afaceri abia a atins 203 milioane de euro.

Britanicii - activi, germanii - inca pe pozitii

si NH Hotel Bucharest de anul tre­cut, britanicii au condus piata de in­vestitii in 2009. Cele doua afaceri r­e­pre­zinta 38% din totalul tranzactiilor rea­lizate anul trecut, confirmand astfel trendul inregistrat si in restul Europei Cen­trale si de Est. Totusi, companiile si fon­durile de limba ger­mana continua sa do­­mine piata inves­ti­tiilor imobiliare.

In acest an insa vor veni si fonduri exotice, din regiuni precum Africa sau Asia, crede analistul DTZ Echi­nox. In opinia sa, in acest an se va inre­gistra o reducere a in­teresului pentru piata ro­ma­neasca din par­tea investitorilor occi­dentali, atat din Eu­ropa de Vest, cat si a celor de pe conti­nentul nord-american. Capitali­zarea pe aceste piete se va des­fasura la un nivel restrans, investitiile ur­mand sa se opreas­­ca in tari precum Polonia sau Ce­hia, fara sa ajunga in Ro­mania. „Desi­gur, nu excludem fondurile venite de aici, insa acestea vor fi putine.Totodata, cei care vor veni vor investi in afaceri care produc venituri pe termen scurt si mediu, de exemplu proprietatile co­merciale inchiriate sau aflate pe punc­tul de a fi inchiriate", considera Cris­tian Ustinescu.

In schimb, inves­titiile in terenuri si proprietati rezi­den­tiale vor fi reduse. „In ultimii ani, pa­riul era pe compri­marea yiel­dului (rata de renta­bilitate - n.r.), insa acum se vorbeste de veniturile pe care le poti obtine din proiectul pe care vrei sa-l cumperi, iar aceste venituri sunt tot mai mici si tot mai nesigure. Orice proprietar risca sa isi piarda chi­riasii, indiferent ca vorbim de segmentul de birouri, in­dustrial sau re­tail. Nimeni nu ia in calcul o crestere a chiriei pentru 2010 si mi-e greu sa cred ca se va gandi la asta in 2011", spune re­prezentantul DTZ Echinox.

Anul trecut, investitorii au achizi­tio­nat mai ales proprietati din afara Bu­cu­restiului, activele cumparate in Capitala reprezentand doar 14% din totalul tranzactiilor, fata de 70% in 2008.ti­nentul nord-american. Capitali­zarea pe aceste piete se va des­fasura la un nivel restrans, investitiile ur­mand sa se opreas­­ca in tari precum Polonia sau Ce­hia, fara sa ajunga in Ro­mania. „Desi­gur, nu excludem fondurile venite de aici, insa acestea vor fi putine.

Totodata, cei care vor veni vor investi in afaceri care produc venituri pe termen scurt si mediu, de exemplu proprietatile co­merciale inchiriate sau aflate pe punc­tul de a fi inchiriate", considera Cris­tian Ustinescu. In schimb, inves­titiile in terenuri si proprietati rezi­den­tiale vor fi reduse. „In ultimii ani, pa­riul era pe compri­marea yiel­dului (rata de renta­bilitate - n.r.), insa acum se vorbeste de veniturile pe care le poti obtine din proiectul pe care vrei sa-l cumperi, iar aceste venituri sunt tot mai mici si tot mai nesigure. Orice proprietar risca sa isi piarda chi­riasii, indiferent ca vorbim de segmentul de birouri, in­dustrial sau re­tail. Nimeni nu ia in calcul o crestere a chiriei pentru 2010 si mi-e greu sa cred ca se va gandi la asta in 2011", spune re­prezentantul DTZ Echinox.

Anul trecut, investitorii au achizi­tio­nat mai ales proprietati din afara Bu­cu­restiului, activele cumparate in Capitala reprezentand doar 14% din totalul tranzactiilor, fata de 70% in 2008.



Sursa

11 March 2010