Clienţii cu bugete mari au început să arate interes pentru ansamblurile imobiliare aflate în insolvenţă. Potrivit ultimelor tranzacţii încheiate, câţiva clienţi au fost dispuşi să achite câteva sute de mii de euro, pentru astfel de locuinţe. Unul dintre ei a plătit chiar un milion de euro. Desigur, acest lucru nu înseamnă că dezvoltatorii aflaţi în insolvenţă au scăpat de probleme, dar se dărâmă astfel o preconcepţie legată de faptul că locuinţele aflate în insolvenţă sunt o investiţie riscantă.

33951-zsid.jpgFaptul că locuinţele aflate în insolvenţă sunt tot mai interesante pentru clienţi a devenit o certitudine luna trecută, când o singură companie, Casa de Insolvenţă Transilvania, a vândut proprietăţi de 10 milioane de euro. Aceşti bani reprezintă o gură de aer pentru dezvoltatorii care au investitit zeci şi sute de milioane de euro în proiecte promiţătoare înainte de criză, dar care au rămas cu banii blocaţi în nişte locuinţe care nu s-au mai vândut niciodată.

Activele imobiliare distressed, adică aflate în insolvenţă, sunt în continuare o oportunitate. Interesul pentru acestea este în creştere, în timp ce procesul reglementat de legea insolvenţei securizează şi certifică aceste investiţii” a declarat Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator CITR.

Din totalul de 10 milioane de euro, un milion a fost achitat de un singur client, pentru un apartament din complexul rezidenţial Alia Apartments, de lângă Arcul de Triumf. Este vorba despre un penthouse cu o suprafaţă totală de 465 mp, situat la etajul 19 al complexului. Vânzările au mers bine şi pentru complexul Green City, aflat în comuna 1 Decembrie, în sudul Bucureştiului. 36 de vile din ansamblu s-au vândut în luna martie. Asmita Gardens, unul dintre cele mai bine cotate ansambluri imobiliare dinainte de criză, a vândut un apartament aflat la etajul 25 al celui mai înalt turn din ansamblu. Suprafaţa locuinţei este de 186 mp, iar terasa este de 205 mp. Clientul a plătit un preţ de 372 de mii de euro şi este dispus să investească suplimentar în finisaje, pentru că vrea să îşi ajusteze singur apartamentul, modificând compartimentarea. Alte locuinţe s-au vândut în Ibiza Sol din Pipera, unde numărul contractelor de vânzare-cumpărare a fost, anul trecut, de trei ori mai mare decât cel atins în 2008, respectiv 46 de unităţi vândute şi altele 43, închiriate.

CITEŞTE ŞI: Imobiliarele de criză au îngropat averea lui Ion Tiriac, Ilie Năstase şi altor miliardari

 

5 May 2014