East Balkan Properties, fostul Equest, analizează "opţiuni strategice" pentru centrele comerciale Moldova Mall (Iaşi) şi Vitantis (Bucureşti), apreciind însă că vânzarea celor două proiecte ar aduce în acest moment mai puţini bani decât datoriile acumulate pentru achiziţionarea lor.

13649-0-57233-foto.jpgPotrivit raportului semestrial al fondului, costurile anuale ale celor două centre comerciale sunt mai ridicate decât banii care pot fi obţinuţi din exploatarea lor.


Totodată, East Balkan precizează că vrea să vândă active din România şi Serbia şi a scos mai multe terenuri pe piaţă prin agenţi terţi, dar nu găseşte investitori interesaţi să cumpere.

Valoarea netă a activelor din România în portofoliul Equest se ridică la 11,4 milioane euro, se mai arată în raportul semestrial al dezvoltatorului imobiliar.

Compania a anunţat în luna mai că a finalizat restructurarea a două contracte de împrumut totalizând 63,6 milioane de euro cu UniCredit Bank Austria şi UniCredit Ţiriac Bank pentru centrele comerciale Vitantis din Bucureşti şi Moldova Mall din Iaşi.

Centrul comercial Vitantis, finalizat în 2008, are o suprafaţă de aproximativ 33.000 de metri pătraţi închiriabili şi cuprinde, pe lângă o galerie de 75 de magazine şi centrul Mobila Bontaş, magazinul Praktiker, hipermarketul Carrefour şi retailer-ul de electronice şi electrocasnice Technomarket. Investiţia în întreg proiectul a depăşit 60 de milioane euro.

Moldova Mall din Iaşi, achiziţionat în anul 2006, are o suprafaţă construită de 19.000 de metri pătraţi, dintre care 9.500 de metri pătraţi pot fi închiriaţi.

Cele două mall-uri au fost afectate de condiţiile economice dificile din România, care s-au repercutat, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor Equest, atât asupra ratei de ocupare, cât şi veniturile din chirii.

Sursa

21 September 2010