Aproape 80% din persoanele care căutau o locuinţă în 2008 nu au făcut o achiziţie până acum, aşteptând scăderea preţurilor, dar o treime dintre aceştia vor să cumpere un apartament în următoarele 3 luni, în timp ce restul amână decizia în speranţa unor ieftiniri viitoare mai mari, potrivit Be Igloo.

17662-177231-locuinte.jpg"O treime din persoanele care au amânat din cauza crizei achiziţia unei case au redevenit interesaţi să cumpere o locuinţă şi vor să facă o tranzacţie în următoarele trei luni", reiese dintr-un studiu al firmei Be Igloo realizat pe circa 2.000 de clienţi din portofoliul propriu, potrivit Mediafax.

Be Igoo a analizat prin intervievarea clienţilor din portofoliul propriu care sunt perspectivele acestora privind achiziţia unei locuinţe pentru următorul an. Astfel, analiza arată că doar 20% din participanţii la sondaj au realizat deja o achiziţie în perioada 2008 (data intrării în baza de date a Be Igloo şi începutul crizei financiare)- aprilie 2011.

Restul, de 80%, au amânat decizia, fie speriaţi de efectele crizei economice asupra bugetelor personale, fie în aşteptarea obţinerii unor preţuri mai bune.

Dintre aceştia, 30% sunt decişi să încheie o tranzacţie în următoarele trei luni, considerând că este un moment bun pentru investiţii rezidenţiale, în condiţiile în care preţurile au scăzut în ultimii doi ani, cu până la 50%. De asemenea, aceştia cred că preţurile au atins limita minimă şi că nu mai este loc de corecţii semnificative.

Pe de altă parte, o mare parte dintre clienţi rămân reticenţi şi mai aşteaptă alte scăderi de preţuri, motiv pentru care au mai amânat cu încă un an decizia de achiziţie.

"Clienţii au aşteptat scăderea preţurilor deoarece criza le-a afectat semnificativ veniturile, băncile nu au mai acordat credite, astfel sursele de finanţare au fost limitate semnificativ, iar decizia de cumpărare a fost amânată. În opinia noastră, preţurile au ajuns la un nivel minim, lucru înţeles de cei care au nevoie de o casă, astfel că oamenii sunt din nou interesaţi şi mai hotărâţi să cumpere", a declarat Nimrod Zvik, managing partner Be Igloo.

Înfiinţată în 2009 în vederea revânzării locuinţelor achiziţionate de fondul de investiţii norvegian Romania Invest, Be Igloo a devenit o organizaţie independentă din acest an, având în portofoliu ansamblurile rezidenţiale Optima şi Armonia din Titan, Ten Blocks şi West Park din Militari, My Dream Pipera, Primavera "Parcul cu salcâmi" Ploieşti, Green City, Evocasa Selecta, Viva Braşov şi Green Hills Piatra Neamţ.


Sursa

19 April 2011