Realizarea cadastrului general a devenit o prioritate pentru mulți primari

Cei mai mulți primari par să fi înțeles, în sfârșit, importanța și avantajele realizării cadastrului general. Drept urmare, în momentul în care Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a făcut publice condițiile în care va finanța lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale, aproape 2.200 de primării deja își anunțaseră intenția de a accesa acești bani, pentru înregistrarea a peste patru milioane de imobile.

42379-cadastru_general.jpgPotrivit unui comunicat de presă transmis de ANCPI, începând de luna aceasta primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI). Pentru a putea beneficia de sumele alocate, edilii vor trebui să încheie contracte de prestări servicii până la sfârșitul lunii iunie.

În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Anul acesta, ANCPI a alocat aproximativ 280 de milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe sectoare cadastrale. Banii provin din veniturile proprii ale Agenției. Lucrările se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) și sunt gratuite pentru cetățeni.

4 April 2019