Cel mai mare pod compozit din lume are o lăţime de 9,7 metri şi o lungime de 164,5 metri şi a fost inaugurat săptămâna aceasta în oraşul-port Boothbay, Main din Statele Unite ale Americii.

19995-pod_01_86037bcefc.jpgConstruit iniţial în 1930 cu o suprastructură ce a necesitat reabilitări în 1983, podul a fost realizat iniţial din scândură şi avea o lungime de 163 metri. Acest pod cu două benzi, care traversează strada Barters Island peste râul Back River din Boothbay, este foarte aproape de apă, cu o distanţă de numai 1,2 metri. Fiind într-o zonă cu intensă activitate portuară, noul pod trebuia construit pentru a îndeplini mai bine aceste cerinţele.

Soluţia a venit sub forma unor grinzi compozite fabricate de Harbor Technologies, o firmă specializată în structuri alternative hibrid-compozite. Grinzile, cu o greutate foarte mică, sunt construite din fibre de polymer armat. Folosit în combinaţie cu cimentul şi oţelul, grinzile au condus la realizarea unui pod mai puternic şi mai durabil, cu un cost comparabil cu cel al materialelor tradiţionale utilizate în construcţia podurilor.


Sursa

25 July 2011