Banca Naţională a României  a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru anul 2013, de la 3,5% la 3,2%. Valoarea este uşor sub nivelul superior al intervalului ţintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

30189-8218_mugur_isarescu.jpgProbabil în septembrie ne îndreptăm spre intervalul ţintit, iar la final de an suntem binişor în intervalul ţintit. Sfârşitul de an, conform prognozei actuale, ne va prinde la 3,2%, faţă de 3,5% în prognoza anterioară. Datele introduse în modelul macroeconomic operează şi cu o schimbare pentru finele lui 2014, în loc de 3,2% va fi 3,3%, cu 0,1 puncte mai mult”,  spune Mugur Isărescu.

Noua prognoză este cu 0,3 puncte procentuale mai scăzută faţă de cea anunţată în luna februarie, în condiţiile în care nu sunt informaţii că se vor face modificări în calendarul de ajustare a preţurilor administrate.

Am luat în calcul îmbunătăţiri la două grupe mari de produse: la combustibili, faţă de 0,4% avem doar 0,1% şi la volatile, unde vom avea o contribuţie negativă. O uşoară contribuţie în creştere la tutun şi băuturi alcoolice, unde s-au refăcut calculele privind impactul accizelor”, a completat Isărescu, citat de Mediafax.

CITEȘTE ȘI Isărescu: România nu are cum să ajungă în situaţia în care este Cipru, din punct de vedere economic

 

8 May 2013