Europa este încă adâncită în criză şi vor mai trece ani buni până când economia îşi va reveni, iar problema şomajului, ajuns la niveluri istorice, va fi rezolvată. Până atunci însă, unul dintre cele mai mari riscuri pentru Bătrânul Continent este cel ca liderii şi politicienii să se com­pla­că în actuala situaţie. Acestea sunt concluziile Forumului Economic Mondial de la Davos.

29228-europa-crisis.jpgEste o diferenţă clară între pieţele finan­cia­re, care cred că multe probleme au fost re­zol­va­te, şi personajele din economia reală, în special gu­ver­nele. Este foarte periculos să anunţi sfârşitul cri­zei pen­tru că astfel s-ar com­pro­mite ima­gi­nea pe care companiile, popu­laţia şi sin­dicatele tre­buie s-o aibă despre criză pentru a trece de aceasta”, a declarat Anders Borg, ministrul sue­dez de fi­nan­­­ţe.

Declaraţiile au fost făcute la finalul unei întâlniri cu uşile închise dintre şefii unora din­tre celei mai mari bănci ale lumii, ofi­ciali guver­namentali, gu­ver­­­natori de bănci cen­trale şi reprezentanţi ai uniu­­­nilor sin­di­cale, notează agenţia Reuters. Suedia nu este stat membru al Zonei euro, considerată cen­trul crizei euro­pe­ne, dar Borg este unul din­tre cei mai înver­şu­naţi critici ai modului în care li­derii uniunii mone­ta­re gestionează criza izbucnită în 2009.

Ideea că pericolele au trecut este una periculoasă!” avertizează guvernatorul băncii centrale a Canadei, Mark Carney. Acesta susţine că liderii europeni ar trebui să fie în continuare prudenţi şi să se gândească bine înainte de a afirma că Eu­ropa a depăşit ceea ce a fost mai greu din criză.

CITEȘTE ȘI: Refugiul de criză din piaţa imobiliară: unde plasezi banii ca să fii sigur că nu îi pierzi?

 

 

28 January 2013