0-801-steinconstruct01.jpgPrimarul general al Capitalei, Adriean Videanu, cumpără pentru amărâţi locuinţe sociale cu piscine şi parcări, în cartiere rezidenţiale. Preţul de ofertă al unui apartament cu două camere sare de 110.000 de euro, iar al unuia cu trei camere ajunge la 140.000 de euro. În total, pe 186 de “locuinţe sociale sau de necesitate”, primarul Videanu sparge 19 milioane de euro. “Nu vreau să transform Bucureştiul într-un oraş social, ci să cresc standardul de viaţă. Bucureştiul are nevoie de un anumit standard de viaţă, iar eu mă voi opune permanent ideii de construire de locuinţe sociale în Bucureşti”, a explicat primarul general al Capitalei.

Numai că, la începutul anului, consilierii municipali au aprobat achiziţionarea de pe piaţa liberă a unui număr de 200 de unităţi locative cu destinaţia de “locuinţe sociale sau de necesitate” în vederea repartizării lor “evacuaţilor, expropriaţilor sau celor care trebuie să-şi părăsească imobilele în vederea consolidării lor”. Decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) s-a materializat prin achiziţionarea unor locuinţe de lux în blocuri private aflate în diverse stadii de execuţie. Astfel, un număr de 50 de apartamente cu două şi trei camere s-au cumpărat în blocul situat pe strada Gura Siriului. Apartamentele au aer condiţionat, geamuri termopan, parchet şi balcoane de peste zece metri.

Potrivit conducerii Administraţiei Fondului Imobiliar, preţul de achiziţie a fost între 80.000 şi 90.000 de euro. Pentru alte 136 de apartamente, Primăria Capitalei a semnat un precontract cu ofertă fermă de cumpărare. Garsonierele şi apartamentele cu două, trei şi patru camere sunt situate într-un ansamblu rezidenţial chiar lângă cârciuma 2 Cocoşi, pe şoseaua Bucureşti-Târgovişte.

Pe lângă suprafeţele imense, locuinţele beneficiază şi de piscină sau garaje. Numai un loc de parcare costă 10.500 de euro, dacă este la subsolul imobilului, şi 5.000 de euro, dacă acesta este în exteriorul imobilului. “Primăria nu a cumpărat piscine, a cumpărat spaţiu de locuit, iar în ansamblul respectiv există şi anumite facilităţi de care pot beneficia toţi locatarii”, a mai explicat primarul Videanu.

Pentru un apartament cu două camere în ansamblul rezidenţial din sectorul 1 al Capitalei, municipalitatea plăteşte 110.000 de euro, iar pentru un apartament de trei camere - până la 140.000 de euro, în funcţie de etaj şi dotări. Mai mult, nici una din cele 186 de locuinţe nu se încadrează în categoria  celor sociale sau de necesitate. Potrivit Legii nr.114/1996, o locuinţă socială trebuie să aibă o suprafaţă utilă de 52 de metri pătraţi, dacă este formată din două camere, de 87 de metri pătraţi dacă este formată din trei camere, şi de 98 metri pătraţi, dacă are patru camere.

Locuinţele achiziţionate de primarul Videanu nu numai că nu se încadrează nici pe departe în prevederile Legii 114 (a Locuinţei), dar toate apartamentele sunt mai mari cu echivalentul unei garsoniere confort sporit. Astfel, un apartament de două camere are o suprafaţă utilă de 87 metri pătraţi (mai mare cu 35 de metri pătraţi faţă de prevederile legale), un apartament cu trei camere are 135 metri pătraţi suprafaţă utilă (mai mare cu 48 de metri pătraţi), iar un apartament cu patru camere are o suprafaţă de 141 metri pătraţi (mai mare cu 43 de metri pătraţi). Consilierul municipal Victor Adâr consideră că “primarul Videanu a încălcat legislaţia când a cumpărat astfel de apartamente. Este un efort financiar făcut de întreaga comunitate, iar domnul primar nu trebuia să arunce banii pe locuinţe de lux situate într-un cartier rezidenţial”.

Potrivit Legii Locuinţei, apartamentele sociale se repartizează celor cu venituri mici, iar suprafeţele lor trebuie să se încadreze în cele prevăzute în anexe, în timp ce locuinţele de necesitate se dau temporar celor ale căror case au devenit inutilizabile.

Sursa

4 September 2007