Ce faci dacă vrei să vinzi un apartament şi nimeni nu-ţi bate la uşă? Mai aştepţi un pic, prima variantă! O luna, două, trei... dar dacă nici după jumătate de an nu se arată nimeni interesat de proprietatea ta, ce rămâne de făcut? O reanalizare a pretenţiilor materiale nu ar strica deloc!

Aşa au făcut mulţi dintre proprietarii din Primăverii care, obişnuiti cu preţuri abracadabrante cereau în plină criză imobiliară milioane de euro pe locuinţele lor şi care după ce au mai tăiat din sumele cerute au reuşit să vândă.  În prezent preţurile locuinţelor au scăzut cu circa 35%, dar proprietăţile sunt încă departe de a se fi ieftinit. De fapt, nu credem că este posibil să vorbim de ieftin într-o zonă ca Primăverii.

"În blocurile vechi, apartamentele în funcţie de mărimea lor au preţuri care încep undeva de la 1500 Euro/mp. În blocurile noi, preţurile sunt undeva în jurul valorii de 3000 Euro/mp, la unele chiar mai mult. Dar repet, şi aş vrea să se reţină acest aspect, sunt preţuri anunţate de proprietari", declara  Alexandru Apostol, Director General Apogeus International.

Piaţa terenurilor din zona Primăverii a cunoscut cu adevărat gloria, în urmă cu doi ani când cuvântul "criză" nu avea ce caută în vocabularul nostru, în cochetul cartier din partea de nord a Capitalei un metru pătrat de teren se vindea şi cu 8000 Euro. Astăzi, tot scump este, dar măcar putem spune că preţurile terenurilor au scăzut la jumătate.  

"Ne referim strict la oferta susţinută de proprietari, în urma negocierilor ele pot ajunge la alte valori, de aceea nu dau preţurile ca fiind fixe. Va dau un exemplu, avem un teren pe bulevardul Primăverii care a scăzut cu 50%. L-am avut în 2008, la 8000 Euro/mp. Astăzi este la 4000 Euro/mp. Este 4500 Euro/mp anunţat, dar sigur se mai poate negocia. Deşi s-au ieftinit, terenurile din zona Primăverii se menţin la cote mari, de la 3000 Euro/mp în sus", a mai declarat Alexandru Apostol.

Loc de negociere este în orice tranzacţie! Proprietarii din Primăverii care vor să vândă sunt constienti de faptul că locuinţele lor valorează sute chiar milioane de Euro, iar o reducere de 10-15% în acest caz înseamnă foarte mult. Chiriile merg mult mai bine decât vânzările. Proprietarii din aceata zonă preferă să îşi închirieze locuinţele pe mii de Euro pe luna, iar ei să locuiască în alte zone mai retrase, de obicei în afara oraşului, spun agenţii imobiliari. 

Nu prea avem imobile care să poată fi închiriate la mai puţin de 15Euro/mp, chiar dacă este pentru rezidenţial, la birouri nici nu discutăm.

"Se caută cu precădere apartamentele cu trei dormitoare sau patru dormitoare, unde chiria este în jur de 2500-3000 Euro/luna", declara Adrian Niţă, Office Manager Re Max Bastion.

Suma este exorbitantă pentru mulţi dintre noi, nu şi pentru cei care stau în Primăverii. 

"În acest cartier avem de regulă diplomaţi, ataşaţi ai ambasadelor, sunt angajaţi din companii multinaţionale, din top management care „trebuie" să locuiască în acest cartier. De ce? Pentru că este o carte de vizită faptul că locuiesc în acest cartier" explica  Adrian Niţă. Dar până la urmă ce cauta toţi aceşti oameni pe lângă faima de a locui într-un cartier exclusivist? O zonă verde, curată, liniştită în care să se simtă în siguranţă şi să fie totodată aproape de birou. "Singurul dezavantaj ar fi preţul practicat în această zona" sustine Niţă.

Am mai spune noi încă unul: lipsa locurilor de parcare, dar ţinând cont că aceasta este o probleme generală în tot Bucureştiul, nu putem da alte variante mai bune.  

 

29 June 2010