Analizând preţurile locuinţelor din zona Aviatorilor n-am zice că piaţa imobiliară din România este în criză, ba din contră am crede că vânzările merg excelent. Chiar dacă preţurile au scăzut în ultimii doi ani, proprietarii încă cer mii de euro pe metru pătrat. E firesc să fie aşa, spun specialiştii imobiliari.


Este o zonă premium a Capitalei unde cei care vor să vândă nu sunt forţaţi şi îşi permit să aştepte până prind peştele cel mare. Iar dacă acesta nu se arată, se mulţumesc şi cu închirierea proprietăţii lor. Bani frumoşi se fac şi din chirii în această zonă.

"Vânzările sunt destul de puţine, dat fiind faptul că zona se adresează clasei superioare. Majoritatea proprietăţilor sunt  destul de scumpe care chiar dacă sunt la vânzare în această perioadă de criză au preţuri în continuare destul de mari. Sunt foarte multe proprietăţi de lux, sunt multe vile, sunt puţine apartamente vechi" afirmă Magdalena Cichirdan, Real Estate Account Manager Agenţia Imobiliară Crosspoint.

Cei care vor să cumpere o locuinţă în zona Aviatorilor nu au prea multe variante. Loturile de teren care au fost disponibile acum câţiva ani şi care au fost achiziţionate de dezvoltatori n-au avut suprafeţe prea generoase. Iar cei care au construit acolo s-au mulţumit cu puţin şi bun. În acest caz bun înseamnă locuinţe luminoase, cu suprafeţe mari şi finisaje de lux.

"Preţurile au înregistrat şi aici o scădere, nu însă în trendul general al altor zone, aici vorbim în continuare de preţuri mari. Dacă în 2007-2008 puteam vorbi de un preţ de circa 4.000 Euro/mp construit la apartamentele în imobile noi, în momentul de faţă preţurile solicitate sunt undeva în jurul valorii de 2.500-3.000 Euro/mp. Şi vilele vechi păstrează un nivel ridicat de preţ, vorbim de sume în jurul valorii de 2.000 Euro/mp construit" susţine Raluca Dima, Team Leader Agenţia Imobiliară Neocasa.

Puţinii clienţi sunt evident oameni cu dare de mână. Sunt persoane cu posibilităţi financiare ridicate, care în momentul de faţă au banii necesari achiziţionării unei locuinţe de sute de mii de euro, fără a fi nevoiţi să apeleze la un împrumut.

Piaţa chiriilor este ceva mai animată. Scăderi s-au înregistrat şi pe acest segment de piaţă, dar lucrurile se mişcă mai bine, numărul contractelor de închiriere semnate în zonă fiind mai mare decât cel al vânzărilor.

"Sunt foarte multe vile, foarte multe clădiri reprezentative căutate pe piaţa închirierilor, căutate de ambasade, de consulate, căutate de companiile importante, de marile case de avocatură şi avem câteva exemple importante în zonă şi atunci piaţa vânzărilor este undeva pe locul doi în această zonă" este de părere Raluca Dima, Team Leader Agenţia Imobiliară Neocasa.

"Se caută în special vilele pentru închiriere, sunt companii care au dorit să plece din clădiri de birouri, au considerat că nu li se potriveşte ca imagine ori ca buget. De cele mai multe ori discutăm de bugete care au fost considerabil diminuate în ultima perioadă şi atunci au încercat să găsească o variantă de mijloc. Au încercat bineînţeles să găsească şi o zonă care să li se potrivească din toate punctele de vedere" spune Magdalena Cichirdan, Real Estate Account Manager Agenţia Imobiliară Crosspoint.

Pentru un apartament cu două camere chiria variază între 1.200-1.400 Euro/lună. În cazul apartamentelor cu trei camere putem vorbi de chirii care sar de 2.000 Euro/mp, în timp ce pentru un apartament cu patru camere se ajunge şi la 3.000-3.500 Euro/lună.

Vilele cu cât se închiriază? Vilele, destul de mult. Depinde foarte mult de poziţie şi de suprafaţa casei, dar putem vorbi de la 2.000-3.000 Euro până la 15-20.000 Euro/lună. Sunt chiriaşi dispuşi să plătească aceste sume? Da, în primul rând sunt ambasadele" afirmă Raluca Dima - team leader agenţia imobiliară Neocasa.

La capitolul bune şi rele vom trece mai multe bile albe.

"Avantajul numărul unu: este o zonă verde, este o zonă cât de cât liniştită, este o zonă de vile în mod special, este o zonă cu un acces foarte bun către centru şi către zona de nord" ne-a declarat Magdalena Cichirdan, Real Estate Account Manager Agenţia Imobiliară Crosspoint. "Este o zonă premium a Capitalei, o zonă cu clădiri cu prestanţă, clădiri vechi, reprezentative, cu acces către orice altă zonă, cu facilităţi de transport" spune Raluca Dima, Team Leader Agenţia Imobiliară Neocasa.

Alte avantaje ar mai fi: metroul, apropierea de parcul Herăstrău.

"Dezavantajul este că la un moment dat poate fi un pic aglomerată. După cum ştim se parchează destul de greu în toate zonele Bucureştiului, dar mai ales aici" apreciază Magdalena Cichirdan, Real Estate Account Manager Agenţia Imobiliară Crosspoint.

 





24 June 2010