Clădiri de birouri pe bani europeni! Cu un pic de iniţiativă şi răbdare putem construi proiecte din fonduri europene. Un exemplu excelent este Centrul de Afaceri Sibiu realizat prin cofinanţare de la Uniunea Europeană şi care are ca obiectiv principal dezvoltarea activităţii economice şi a investiţiilor în zonă.

Despre acest proiect am discutat cu directorul Centrului de Afaceri Sibiu, domnul Haralambie Stanciu.

Este un centru de afaceri situat din centrul ţării, în Sibiu, unic la nivelul întregii ţări construit cu bani europeni în proporţie de 70%. O investiţie mare, de aproximativ 20 milioane Euro, un ansamblu construit din două imobile, P+15.

Ce suprafaţă are?
Este o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 15.500 mp. Pe lângă acestea, mai există şi alte spaţii care deservesc respectivele spaţii şi aici intervine specificitatea acestui proiect în sensul că se oferă servicii complementare, în special pentru partea de întreprinderi mici şi mijlocii, servicii cu o gamă extrem de largă, de la contabilitate, fiscalitate, audit. Aceste servicii sunt contra cost, chiriaşii din cadrul acestui centru vor avea preţuri preferenţiale.

Cum aţi reuşit să luaţi banii de la Uniunea Europeană?
A fost un proces nu foarte scurt, dar odată stabilite coordonatele principale ale proiectului fără îndoială că a sunat foarte bine pentru toată lumea şi a fost o implicare maximă şi mai departe lucrurile au decurs de la sine. Există un fond care încearcă să dezvolte partea de IMM-uri, raportat la nivelul regiunilor. După noua împărţire teritorială a ţării pe regiuni, Uniunea Europeană încearcă să dezvolte asemenea proiecte de anvergură la nivelul respectivelor regiuni. A fost ales proiectul nostru pentru investiţie şi cred că a fost o decizie bună ca dovadă lucrările merg foarte bine, s-a ajuns la etajul zece. În luna martie a anului viitor sperăm să îl dăm în funcţiune.

Când au început lucrările?
La începutul lui martie anul acesta.

V-aţi gândit cu cât veţi închiria spaţiile de birouri?
Nu am vrut până acum să ieşim cu o ofertă finală din anumite considerente. În primul rând pentru că vorbim de spaţii diferite ca funcţionalitate. Dacă ne referim la primele trei etaje unde sunt acele servicii de care vă spuneam că le oferim noi, dar probabil că vom încheia şi anumite parteneriate acolo unde va fi cazul, este un preţ. Dacă vorbim de parter este alt preţ, dacă vorbim de spaţiile care vor fi efectiv spaţii de închiriere între etajele trei şi cincisprezece probabil că va fi preţul cel mai avantajos pentru firmele care vor popula aceste blocuri.

Cui se adresează?
Targetul nostru principal vor fi întreprinderile mici şi mijlocii, în acelaşi timp anumite companii mai mari dar acestea vor fi într-un număr mai mic. Nu le vom refuza însă.

Cât de necesară era un astfel de centru în zona Sibiului?
Nu numai în zona Sibiului. Gândirea a fost pentru toată zona centru, asta însemnând şi judeţele adiacente Sibiului, Braşov, Alba, Covasna, Mureş. Se pare că acest tip de afacere prinde bine în alte ţări europene şi este normal să prindă datorită banilor investiţi de Uniunea Europeană care permite şi dezvoltatorilor să iasă cu un preţ competitiv pe piaţă la nivelul chiriilor, dar şi să presteze acele servicii pe care vi le-am menţionat anterior.

Mai sunt clădiri de birouri de genul acesta în zonă?
Nu, nici măcar pe aproape şi nu este vorba de dimensiunea lor, o să fie cea mai înaltă clădire din Sibiu. Un lucru foarte important vor fi clădiri de clasă A, sunt puţine clădiri la acest standard. Chiar dacă încearcă să se apropie, datorită înălţimilor, locurilor de parcare ş.a.m.d. nu se prea încadrează pe această categorie. Cred că avem câteva avantaje competitive evidente.

Aţi fost forţaţi să alegeţi o anumită arhitectură?
Nu am fost forţaţi, însă negocierile au fost destul de lungi. Primăria nu a avut nicio implicare, reprezentanţii din partea Fondurilor Europene s-au implicat în acest proiect. În cadrul proiectului participă pe lângă arhitecţi de renume pe plan naţional care au trebuit să aibă la rândul lor clădiri asemănătoare dezvoltate, şi experţi tehnici pentru că lucrurile sunt oarecum... nu pot să le zic unice , dar cu cât aceste clădiri cresc ca şi complexitate şi ca niveluri este nevoie de cât mai mulţi specialişti pe partea tehnică.

În cele 20 milioane de Euro este inclus şi terenul?

O parte din teren este inclus, calculul a fost făcut înainte de creşterea TVA-ului. Acest lucru va mai ridica puţin valoarea proiectului.

Mai există în ţară clădiri de asemenea anvergură ridicate din bani europeni?
Am auzit de un proiect sau chiar două, unul sigur în Bucureşti, dar de dimensiune mult mai mică, însă evident se adresează pieţei din Bucureşti unde avem clădiri de toate clasele, de toate categoriile.

 



17 August 2010