Piaţa imobiliară din staţiunea Mamaia a înflorit în perioada 2006-2008. Şi nici măcar acum, în al doilea an de criză, nu putem spune că locuinţele s-au ieftinit foarte mult. Sau că dezvoltatorii au oprit lucrările la proiectele încă nefinalizate din lipsă de bani sau de clienţi. Practic, în Mamaia criza nu a făcut altceva decât să amâne planurile acelor investitori care nu trecuseră la fapte.

„Toate proiectele care au fost demarate s-au finalizat sau urmează să se fie finalizate. Niciun proiect, din cunoştinţele mele, nu a fost stopat în Mamaia, indiferent de amploarea lui, indiferent de mărimea lui." , declara Laurentiu Bosoc, Manager Boss Real Estate.

Specialiştii spun că s-a construit mult în Mamaia în ultimii patru-cinci ani. În special ansambluri rezidenţiale cu apartamente de lux, dar şi un cartier de vile care se întinde pe o suprafaţă de şase hectare, în afara staţiunii. „În staţiunea Mamaia, în mod special pe partea lacului, a Sutghiolului, s-a construit destul de mult. La fel de mult s-a construit şi după staţiunea Mamaia înspre zona Hanul Piraţilor, adică mai precis Mamaia Sat. S-au construit ansambluri destul de frumoase, destul de atrăgătoare, atât din punct de vedere estetic, cât şi din punct de vedere financiar" , noteaza  Laurentiu Bosoc.

85% dintre locuinţele construite în Mamaia au fost deja vândute. Proprietarii sunt fie persoane care şi-au dorit o casă de vacanţă la mare, fie investitori locali care închiriază locuinţele respective.

Multe au fost cumpărate pentru a face o afacere. Ori închirierea în regim hotelier, ori închiriere pe sezon, există două variante. În ambele cazuri, cred că multe apartamente au fost închiriate pentru timpul verii", declara Paul Dogaru, manager CORIAX 97.

În ceea ce priveşte preţurile locuinţelor din cea mai căutată staţiune de pe litoralul românesc, acestea au scăzut, în medie, cu 15-20% şi sunt cuprinse acum între 1000 şi 1500 de euro/mp, în funcţie de spaţiul şi de facilităţile pe care le oferă. Criza a redus şi valoarea terenurilor.

„Dacă în urmă cu doi ani de zile se vindeau undeva la 1500 de euro/mp, am auzit acum şi de 600, 700, 800 de euro/mp." a mai decarat Paul Dogaru.

Iar cine are bani face, fără doar şi poate, o afacere bună, din cel puţin două motive: locuinţele nu se devalorizează peste noapte, iar clienţi se găsesc destui, chiar şi pe timp de criză.

„Sunt cei care vin la mare, de obicei. Sunt situaţii în care se închiriază un apartament pe o lună de zile, de exemplu. Se negociază chiria şi pot veni două-trei familii. Sau sunt societăţi care au mai mulţi angajaţi, închiriază o vilă sau un apartament de patru camere pe sezon şi-şi trimit angajaţii la mare", noteaza Paul Dogaru.

Pentru cei care vor să închirieze un apartament cu două camere, de exemplu, pentru doar câteva zile preţul este de circa 80 de euro pe noapte, însă poate ajunge chiar şi la 150 de euro pe noapte pentru un apartament de trei camere, mobilat, situat într-un ansamblu păzit, care beneficiază de piscină, spa şi alte facilităţi.


4 August 2010