Mult a fost, puţin a rămas! Regata Imobiliară a intrat pe ultima sută de metri. Săptămâna viitoare, pe 5 august vă aşteptăm la malul mării, în staţiunea Mamaia să participaţi la un altfel de târg imobiliar, cu yachturi, maşini de lux şi bineînţeles apartamente şi case.


Într-un interviu Decebal Făgădău, viceprimar al primăriei Constanţa a explicat de ce a ales instituţia pe care o reprezintă să ne fie partener în organizarea Regatei Imobiliare.

Cum apreciaţi organizarea târgului Regata Imobiliară?
Este un eveniment binevenit şi sincer dacă aş fi fost dezvoltator imobiliar nu aş fi găsit o zonă mai potrivită, în toiul verii, decât staţiunea Mamaia. Evident că această criză economică sau financiară a dus la o blocare a acestei pieţe şi consider că organizarea acestui târg, acestei Regate în Mamaia reuşeşte să aducă faţă în faţă atât dezvoltatorii de proiecte imobiliare şi servicii conexe, cât şi potenţialii clienţi. Amplasamentul este unul de top şi sperăm că şi contractele vor fi numeroase. Înţelegem foarte bine comportamentul pieţei de astăzi pentru că şi noi ca primărie am constatat prin proiectele noastre, cât şi prin solicitările de dezvoltare, o reticenţă în momentul de faţă. Cu toate acestea, vă spun că investiţia în momentul de criză este investiţia de drum lung. Cred că Mamaia poate furniza clienţii şi partenerii necesari pentru asemenea proiecte, aşa că nu pot decât să salut organizarea la Mamaia, în Constanţa a acestui eveniment.

De ce a fost de acord Primăria Constanţa să fie partener al acestui eveniment?
În primul rând pentru că înţelegem exact dificultăţile pieţei. După cum ştiţi, domnul primar Radu Mazăre a iniţiat proiectul "Locuinţe ieftine pentru tineri", prima etapă cuprinde 18 blocuri, 1044 de unităţi locative şi am constatat dificultăţile apărute în derularea acestui proiect. Toate aceste greutăţi, naturale să le zicem, legate de o dezvoltare în condiţii normale au fost accentuate în aceste momente de criză şi aici mă refer la înăsprirea condiţiilor de creditare, la neîncrederea într-o asemenea investiţie. Tocmai de aceea, înţelegând momentul prin care trecem alături de ceilalţi dezvoltatori am fost de acord şi am salutat organizarea acestui eveniment.

Staţiunea Mamaia s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, ce a determinat această dezvoltare?
Vreau să vă aduc aminte ce însemna staţiunea Mamaia în perioada anilor '90 şi până în 2000, mai nimic. Din anul 2000, au apărut cuvinte noi în vocabularul constănţenilor şi al turiştilor, celebrii palmieri, Aqua Magic, telegondolă, internet wirless, bărci, pontoane, cluburi, toate acestea au dat viaţă unei staţiuni care să nu uităm că beneficiază de o infrastructură bogată şi nu în cele din urmă că şi primăria a venit şi a organizat o mulţime de evenimente. Toate aceste evenimente nu au făcut decât să accelereze viaţa staţiunii Mamaia şi să prelungească sezonul estival. Unii au apreciat pozitiv, alţii negativ prezenţa şcolilor de samba, dar au avut de ce se lega, de samba. Nu uitaţi că Mamaia a fost gazdă în etapa mondială în calendarul Formula 1 pentru ambarcaţiuni nautice. În afară de faptul că a atras toată acea forţă care a însoţit acest eveniment, mă refer la tiruri, personal, lume bogată, turişti străini ş.a.m.d a reprezentat şi un gest de notorietate care vine să sporească faima staţiunii Mamaia. Gândiţi-vă că orice club din Bucureşti se bate ca vara să-şi deschidă un punct de lucru pe litoral şi evident că prima zonă vânată este staţiunea Mamaia.Vreau să vă spun că a fost un ansamblu de măsuri administrative şi economice care au condus la această ridicare, detaşare a staţiunii Mamaia faţă de celelalte staţiuni. Astăzi suntem tot pe locul întâi, dar şi noi înregistrăm o scădere a numărului de turişti, aşa cum se întâmplă pe tot litoralul românesc. Nu ne încântă faptul că suntem primii, ştiţi cum e chior în ţara orbilor, ne dorim să avem o competiţie puternică pentru că astfel vom ajungem să performăm în acest domeniu. Anul acesta am fost nevoiţi să oprim, din motive financiare, multe activităţi pe care le aveam planificate pentru staţiunea Mamaia. Aceasta a fost o decizie normală în condiţiile unui buget de austeritate.

Ce găsesc turiştii în staţiunea Mamaia şi nu găsesc în celelalte staţiuni?
Telegondolă, Aqua Magic, cluburi, viaţă de noapte, distracţie, siguranţă, locuri de parcare, spaţii verzi. Toate aceste lucruri au fost făcute etapizat, cu eforturi mari, noi încercăm să le menţinem şi am venit chiar în ajutorul dezvoltatorilor imobiliari care au construit în staţiunea Mamaia. Pentru a putea prelungi perioada sezonului estival am încurajat zona de rezidenţi. Atunci când cinvea din Bucureşti, Braşov sau altă ţară şi îşi cumpără un apartament în staţiunea Mamaia vă asigur că va veni de la prima rază de soare până la primul fulg de nea. Dacă nu vine direct, îşi trimite familia, prietenii, apropiaţii. Astfel încercăm să ţinem sânge proaspăt în staţiunea Mamaia ceva mai mult timp.

 





27 July 2010