Vânzări puţine, preţuri încă mari, cumpărători în căutare de chilipiruri şi prea puţine locuinţe noi, aşa arată pe scurt piaţa imobiliară din oraşul Mangalia. Treaba nu mai merge nici aici ca altă dată, vânzările au scăzut mult şi ar fi fost şi mai mici dacă nu apărea programul Prima Casă, spun agenţii imobiliari din zonă.

"Singurul lucru care ne mai salvează vânzările este programul Prima Casă, datorită faptului că dobânzile sunt mici. Banii cash sunt foarte puţini pe piaţă" susţine Ciprian Agachi, director marketing Imobiliare Litoral.

 "Garsonierele, confort II costă între 15.000 Euro şi 20.000 Euro, o garsonieră confort I ajunge şi la 30.000 Euro-35.000 Euro, depinde de zonă. Apartamentele cu două camere care sunt aproape de mare, noi le spunem zona zero sunt între 45.000 Euro şi 55.000 Euro şi trei camere între 60.000 Euro şi 70.000 Euro.

Un apartament care acum este 25.000-30.000 Euro acum doi ani ajungea la 60.000 Euro. O garsonieră la aproximativ 20 mp ajunge până la 28.500 - 30.000 Euro, iar un apartament cu două camere 60.000-70.000 Euro. Mulţi dintre cei care vând aici se mută la ţară, îşi caută o casă mai micuţă" afirmă Maria Pintilie, administrator Roxana & Mar.

Dacă doriţi să cumpăraţi un apartament nou în Mangalia trebuie să mai aşteptaţi. Dezvoltatorii imobiliari au cam ocolit acest oraş.

"S-a construit din păcate un singur bloculeţ de garsoniere, unde preţul/mp este de 1000 Euro. Se caută locuinţele noi? S-ar căuta dacă ar avea şi un preţ bun, dar nu sunt investitori la noi în Mangalia care să construiască locuinţe noi.

Bloculeţul care s-a construit s-a vândut imediat. De ce nu s-a construit mai mult? Nu ştiu să vă spun exact, nu ştiu ce studii şi-au făcut investitorii de nu au construit în Mangalia. Au construit foarte mult în staţiuni" declară Ciprian Agachi, director marketing Imobiliare Litoral.

Aşa că dacă ţineţi neapărat să staţi într-o locuinţă nouă va trebui să vă cumpăraţi o casă la curte sau să vă construiţi una. Dacă alegeţi varianta cumpărării trebuie să ştiţi că în Mangalia preţurile în cartierul de vile, situat la circa un kilometru şi jumătate distanţă de plajă variază între 60.000 - 180.000 Euro.

"La 60.000 Euro găsim un teren la 500 mp, construibil 150-200 mp, clădirea este compusă din parter, etaj, mansardă. Doar două camere ar fi locuibile, restul este la roşu. Apă au, nu au însă curent electric" spune Maria Pintilie, administrator Roxana & Mar.

Pe malul mării o vilă sare de 180.000 Euro.

Dacă vă gândiţi să vă construiţi o casă, dar nu aveţi teren, pregătiţi-vă să achitaţi în jur de 30 Euro/mp în cartierul de vile, 100 Euro/mp în centru, iar pe malul mării circa 180 Euro/mp.

 "Terenurile se caută mai puţin în Mangalia, mai mult în Vama Veche şi 2 Mai unde sunt mai aproape de plajă" este de părere Maria Pintilie, administrator Roxana & Mar.

"Cumpărătorii vor în general apartamente şi garsoniere şi mai puţin terenuri, pentru că la terenuri programul Prima Casă nu este valabil" adaugă Ciprian Agachi, director marketing Imobiliare Litoral.

În ce priveşte închirierile, piaţa merge mai bine pe timp de vară, dar nu ca altă dată, căci numărul turiştilor este considerabil mai mic în acest an faţă de anii anteriori.  

 "Piaţa chiriilor merge mai bine decât cea a vânzărilor? Da, merge mai bine pentru că lumea nu îşi mai poate cumpăra un apartament, îşi întemeiază o familie, trebuie să se mute undeva şi dacă nu îşi poate lua prin programul Prima Casă, va sta în chirie" apreciază Ciprian Agachi, director marketing Imobiliare Litoral.

 "Un apartament cu două camere este 150-200 Euro/lună, un apartament cu trei camere dacă este bine făcut şi amenajat frumos 300 Euro/lună, garsonierele 100 Euro/lună" ne-a declarat Maria Pintilie, administrator Roxana & Mar.

În regim hotelier un apartament cu două camere "la cheie" se închiriază cu 200 lei/noapte, spun agenţii imobiliari.

 "Nu mai merge turismul. Este cel mai mare dezavantaj al nostru. Era un venit substanţial" spune Ciprian Agachi, director marketing Imobiliare Litoral.

"Erau mulţi turişti care veneau în Mangalia? Da şi erau şi turişti străini. Şi acum? Nu prea sau deloc" spune o localnică.

"V-aţi muta în alt oraş? Nu. Marea îmi place în primul rând, nu aş putea să trăiesc fără ea."

"Ar fi nevoie de mai multe investiţii, şi în plajă, şi în servicii, mai multă concurenţă. Se circulă bine în oraş? Binişor, e loc de mai bine. Se poate face mai mult. La orele de vârf este aglomerat? Da, da! Sunt momente când îţi ia mai bine de o jumătate de oră să traversezi oraşul. Şi în mod normal? La distanţele acestea mici, poate zece minute" apreciază un locuitor din Mangalia.

"Parcuri, locuri de joacă pentru copii există? Prea puţine şi parcări auto prea puţine." (localnic)

29 July 2010