Dorinţa de câştig i-a făcut pe mulţi dintre dezvoltatorii din zona Herăstrău să valorifice fiecare colţ de teren aflat în proprietatea lor. Era şi firesc pentru ei să fie aşa, pentru că în perioada de boom imobiliar un metru pătrat se vindea şi cu 4.000 Euro. În final a ieşit o babilonie de zile mari.

Dar asta nu i-a împiedicat pe cei care vroiau să fie proprietari în Nordul Bucureştiului, într-un cartier de lux să scoată sute, chiar milioane de Euro din buzunar pentru o locuinţă. "Din păcate zona începe să fie un pic sufocantă pentru cei care locuiesc aici pentru că s-a construit cât mai mult pe regim de înălţime cât mai mare, bineînţeles ca să poată câştiga cât mai mult cei care au construit şi e un pic aglomerat în momentul de faţă" afirmă Magdalena Cichirdan, Real Estate Account Manager Agenţia Imobiliară Crosspoint.

Vânzările merg slab în această perioadă, dar nu pentru că sunt blocuri din care poţi citi la televizorul vecinului. Criza-i de vină! Zona Herăstrău a fost la modă şi poate s-ar mai purta şi astăzi dacă ar fi bani în piaţă. "Preţurile în continuare rămân destul de mari pentru piaţa actuală. Sunt foarte mulţi clienţi care caută apartamente la preţuri mici, toţi vor să cumpere ponturi şi majoritatea nu caută suprafeţe prea mari. În zona Herăstrău dezvoltatorii au mers pe spaţii mari cu câte trei-patru camere şi spaţii generoase pentru că era şi încă este o zonă rezidenţială de lux. Problema este că rămâne în continuare o zonă de lux, dar banii clienţilor s-au împuţinat" este de părere Magdalena Cichirdan, Real Estate Account Manager Agenţia Imobiliară Crosspoint.

"Acum cea mai bună ofertă din piaţă o găsim la 1.400 Euro/mp apartament la cheie. Un apartament cu trei camere dacă are vedere către parcul Herăstrău poate să ajungă chiar şi la 400.000 Euro în perioada de criză. Iar un penthouse 600.000-700.000 Euro" susţine Bogdan Cristian, broker imobiliar Casa TransImob. În mare parte, oferta imobiliară din zona Herăstrău este formată din apartamente noi, cele mai multe ridicate după anul 2000.

"Terenuri există foarte puţine din nou. Dacă au rămas, au rămas ori terenuri cu suprafeţe mari, unde s-au făcut investiţii acum câţiva ani de zile, unde trebuia de asemenea să se construiască, dar în momentul de faţă sunt în standby, practic sunt terenuri virane. Este destul de urât să vedem un teren viran între trei blocuri de lux, unde vedem buruieni şi câini vagabonzi. Probabil că în viitor lucrurile se vor schimba. Altfel mai găsim loturi de teren cu preţuri prea mari să poată fi interesante" ne-a declarat Magdalena Cichirdan, Real Estate Account Manager Agenţia Imobiliară Crosspoint. Concret, pentru un metru pătrat de teren în zonă proprietarii cer de la 1500-2000 Euro în sus.

Ceva mai bine merg chiriile. Ca peste tot în Bucureşti, zonele de top îi atrag pe străini.

„Sunt foarte mulţi expaţi şi aleg această zonă datorita parcului, lacului, cu atat mai mult cu cat străinii vor să alerge în parc, vor să facă sport, le place foarte mult natura. Există în zonă grădiniţe, multe dintre ele private, şcoli, etc. " spune Magdalena Cichirdan, Real Estate Account Manager Agenţia Imobiliară Crosspoint.

„Acum doi ani de zile nu multă lume îşi permitea să îşi închirieze un apartament aici, preţurile erau foarte ridicate. Acum un apartament cu două camere a ajuns la 550 Euro/lună. Preţurile au scăzut în această perioadă. Avem apartamente la preţuri rezonabile în zonă, un apartament cu patru camere, trei dormitoare, două băi, o suprafaţă de 150 mp utili, îl găsim acum pe piaţă la 1000 Euro/lună" declară Bogdan Cristian, broker imobiliar Casa TransImob.

Se spune în general că zonele de lux nu prea au defecte. Din păcate în Herăstrău avem destul de multe pentru o zonă cu ştaif. Pe lângă clădirile înghesuite, ar mai trebui să notăm şi aglomeraţia, dar şi zgomotul. Terasele din zonă atrag mulţi clienţi, mai ales în această perioadă, iar maşinile turate se aud toată noaptea.  "În perioada aceasta în perioada verii sunt foarte mulţi cetăţeni care vor să vină în parc să se relaxeze să mânânce la restaurante, este o zonă foarte frumoasă, dar e aglomerată" este de părere Magdalena Cichirdan, Real Estate Account Manager Agenţia Imobiliară Crosspoint.

"Dezavantaje încă mai există construcţii care sunt în lucru, chiar şi în perioadă de criză şi mai avem zgomot şi deranj" adaugă Bogdan Cristian, broker imobiliar Casa TransImob.

Şi ar mai fi de amintit veşnica problemă din Bucureşti, lipsa locurilor de parcare.

 








8 July 2010