"Piaţa rezidenţială din România este una dintre cele mai căzute din lume pentru că ea este un rezultat a ceea ce se întâmplă cu toată România. Ori dacă în economia românească nu s-a mişcat nimic pentru a ameliora efectele crizei, fireşte, piaţa imobiliară este practic încremenită", ne-a declarat primarul Radu Mazăre într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Imopedia.ro.

„Noi (n.r. primăria Constanţa) încă, şi îi mulţumesc lui Dumnezeu, mişcăm proiectul de locuinţe ieftine, pentru că în Constanţa, eu sunt cel mai mare dezvoltator imobiliar si fac o mie de locuinţe.

Lucrul acesta se poate întâmpla cu sprijinul Guvernului în absolut toate oraşele. Dacă se construia în continuare atrăgea după el firmele de construcţii care lucrau. Poate găseau o formă să acorde finanţare pentru contructori pe termen scurt, e o poveste care se putea face, iar de aici mergem şi la infrastructură ş.a.m.d.

Eu am văzut în Europa (care este o regiune foarte afectată de criză comparativ cu alte regiuni ale lumii)  că lucrurile totuşi se mai mişcă, iar în alte părţi, în Brazilia, în Africa de Sud, în Asia nu se întâmplă ceea ce se întâmplă în Europa, cu atât mai puţin ceea ce se întâmplă în România. Şi în Turcia e criză, dar în niciun caz ceea ce e aici.

A încetinit construcţia de locuinţe noi în Constanţa?

Citeam astăzi într-un ziar din Bucureşti în care făceau spume şi clăbuci că de ce s-a construit lângă nişte blocuri un turnuleţ în Bucureşti, turnuleţ e mult spus, are vreo 20 de etaje, construcţie din asta nouă. Pentru a obţine aprobări cei care au construit au dat mită celor din blocuri, le-au cumpărat lumina soarelui, că i-au umbrit.

Asta pe de-o parte, pe de alta, stăm toţi românii cu gurile căscate şi ne uităm - vai ce se întâmplă în Dubai, cum construiesc şi cum prosperă! Vai ce se întâmplă la Londra, în America, cum se poate acolo?! Şi aici plângem că nu avem locuri de muncă, plângem că nu se dezvoltă piaţa imobiliară, iar dacă vrei să construieşti ceva sare toată lumea în sus că trebuie să rămână spaţiu verde. Iaca a rămas spaţiu verde! Nici în Mamaia nu mai sunt aşa de multe construcţii. Stăm, spaţiu verde, ne uităm la gâştele de pe lac şi murim de foame că nu ştim ce vrem.

Este Constanţa un punct de interes pentru dezvoltatorii imobiliari?

Era în trecut. Acum nu mai este, s-ar putea să fie în viitor, să dea Dumnezeu!

Cum stăm la capitolul infrastructură în Constanţa?

Situaţia ultimilor ani înseamnă reparat ce au reuşit să facă comuniştii şi Ceauşescu. Avem nişte drumuri destul de bune. Am reuşit să o (n.r. Constanţa) aducem cât de cât la un standard. O infrastructură însă....toate proiectele pe care le-am avut de la şosea de coastă, mă chinuiesc de şase ani de zile să iau o aprobare.

Am fost în Alexandria, în Egipt au o şosea de coastă de 12 benzi, şase dus, şase întors şi eu nu pot să iau de şase ani o apobare să fac o amărâtă de şosea de o bandă dus, una întors. Restul infrastructurii care ar fi generat mai multă mişcare şi atractivitate este blocată, nu mai vobesc de insule pe lac şi aşa mai departe. Nu ştiu de ce mă întreabă pe mine, să întrebe pe Boc şi pe Băsescu că ei conduc ţara acum.

Spuneţi-ne câteva clădiri din lume care v-au impresionat

M-a impresionat Bangkok care are cea mai dezvoltată infrastructură, să vezi patru autostrăzi una peste alta şi deasupra trenul de mare viteză, într-adevăr este impresionant. Cum avem noi spre exemplu în Constanta bulevard sau în Bucureşti, pe bulevardul principal deasupra la etajul doi era trotuar şi deasupra era dublat cu încă un bulevard de aceeaşi dimensiune, iar în blocurile turn, unde nu le mai lua nimeni lumina se intra de la nivelul zero, de pe trotuar şi de pe bulevardul de deasupra, toate blocurile aveau trei intrări. M-a impresionat iar infrastructura din Africa de Sud, unde nu mă aşteptam să fie aşa. M-a impresionat la Sao Paolo care este al doilea oraş din lume în ce priveşte transportul cu taxi aerian şi toate blocurile, toate turnurile au heliport deasupra. Când eşti afară este o bâzâiala continuă, sunt ca muştele, de elicoptere.

"Vreau să spun un singur lucru, România este una dintre ţările unde se construieşte cel mai urât din lume."

Îmi place foarte mult, mă refer la clădiri noi, îmi place foarte mult arhitectura braziliană care este mai caldă şi mai dulce, mai vie, are terase foarte mari, are balcoane mari. Când am ajuns acolo pentru prima dată am stat şi m-am uitat zile întregi la blocuri. Eu nu am putut să cred că nişte blocuri pot fi frumoase.  În România nu ştiu să facă decât nişte cuburi cum erau pe vremea comuniştilor, cum le-au făcut şi în Mamaia, ori să facă nişte cuburi în genul nord american din sticlă.

Dar nici construcţiile astea moderniste din sticlă nu au niciun fel de chichirez, cum sunt în Asia, unde sunt într-adevăr frumoase, toate blocurile se închid altfel sus, mai au jocuri pe ele, la noi sunt nişte dulapi de sticlă, atât ştiu să facă arhitecţii noştri, din păcate.

Ce s-a construit în Mamaia, după părerea mea sunt nişte porcării îngrozitoare, când o să curgă culoarea de pe ele o să arate ca orice cartier muncitoresc.  

 

 

 

 

14 April 2010