Vlad Gheorghiu a fost invitatul lui Răzvan Muntean din emisiunea ZAI LA O CAFEA din 21 februarie. Vlad nu are nevoie de prezentare. Deși nu are o vechime foarte mare în imobiliare, este un reper. Vlad este dovada clară că poți să reușești și să evoluezi într-un domeniu cu totul nou într-un timp scurt, dacă respecți câteva principii esențiale și ai un plan bine pus la punct.

41867-vlad_w1.jpg


Începutul sau când vocația e mai presus de constrângeri

Vlad Gheorghiu, acum unul dintre cei mai respectați consilieri imobiliari din piață, a visat să devină arhitect. Părinții aveau însă alte planuri pentru el. Băiatul lor trebuia să intre la Medicină. Așa se face că a terminat stomatologia.

După trei ani în care a fost medic stomatolog, Vlad Gheorghiu a simțit că nu acesta e drumul pe care trebuie să meargă. ”Pot să spun că în sângele și în ADN-ul meu simt că sunt un antreprenor”, spune el mândru. Așa că a lăsat stomatologia în urmă și și-a deschis o afacere cu textile – un brand de confecții cu producție proprie, magazine proprii. Acesta a fost începutul carierei sale de antreprenor.

”Faceți ceea ce simțiți că trebuie să faceți, ca să puteți să faceți cu pasiune. Pentru că numai astfel veți putea să performați și să excelați în domeniul în care lucrați. Poți să faci multe chestii în viață. Trebuie să ai un vis, trebuie să ai o dorință și trebuie să ai un plan. Planul trebuie să aibă un obiectiv, să fie limitat în timp și trebuie să fie scris. Consider că orice om trebuie să aibă un plan de viață, în primul rând, iar în subsidiar un plan de business.”

Primul contact cu piața imobiliară: horror!

În 2008, cu câțiva ani înainte să renunțe la afacerea cu textile (după 12 ani), din cauza unor probleme grave de sănătate, Vlad Gheorghiu a intrat în contact pentru prima dată cu piața imobiliară.

”Mi-am căutat o proprietate. La banii la care o găseam cum îmi plăcea mie – erau prea mulți. Și atunci am luat hotărârea să construiesc. Am avut șansa să construiesc un bloc și să-mi fac propriul meu penthouse. Am fost în situația să vând apartamentele și ăsta a fost primul meu contact cu piața imobiliară. Am simțit pe pielea mea ce înseamnă să fii proprietar și să încerci să vinzi o proprietate. Horror!”

De ce?

”Sunt convins că, în momentul acela, existau oameni care lucrau cu profesionalism. Din păcate și din nefericire pentru mine, nu am dat de ei. Nu mi-au fost recomandați și nu am ajuns la ei.

În opinia mea , este de înțeles că 90% dintre cei care lucrează în imobiliare, agenți imobiliari, nu au avut prilejul, așa este când ești tânăr, nu au apucat să fie proprietari. Dacă acesta este un lucru perfect normal și de înțeles, de neînțeles este de ce nu fac un exercițiu. Trebuie să se pună în papucii proprietarului, ai celui care vinde. De aici vor rezulta foarte multe liniuțe cu ce își dorește un proprietar. Numai așa poți să creezi plusvaloare și omul respectiv să te aprecieze. Dacă ești un agent tânăr este bine să cauți o agenție care investește în oameni. Eu cred că un agent imobiliar de top trebuie să aibă spiritul de antreprenoriat.

Orice agent, atunci când merge la un proprietar, trebuie să îl întrebe: tu ce vrei de la mine?”


Saltul la REPREZENTARE EXCLUSIVĂ

După această experiență, Vlad a decis să o ia pe un alt drum față de cei mai mulți agenți imobiliari. Să nu alerge zi lumină pentru intermedieri, unde te poți considera norocos dacă reușești să semnezi contracte și să primești comision pentru 10% dintre proprietățile pentru care ești contactat.

A mers pe reprezentare exclusivă, iar preocuparea constantă pentru autoșlefuire l-a transformat, în timp record, într-unul dintre cei mai căutați oameni din branșă.

Eu urmăresc întotdeauna interesele proprietarului, fiind etic față de cumpărător și ajutându-l, fără să cer să fiu remunerat. Am momente în care îl ajut foarte mult pe cumpărător – pregătirea actelor, găsirea unui credit, că s-a blocat, toate etapele astea care țin de încredere. Fac treaba asta, o fac etic față de cumpărător, dar de ce o fac? Îmi deservesc, de fapt, proprietarul.”

O imagine bună nu poate fi obținută ușor, însă poate fi pierdută cât ai bate din palme.

Devii cunoscut datorită recomandărilor. Cel care a lucrat cu tine îți devinde client pe viață. Nu cred că există client cu care am lucrat și orice problemă imobiliară ar avea să nu se întoarcă la mine. Pentru că, dacă ești mulțumit, de ce să nu continui?

Imobiliarele sunt despre oameni, în primul rând. Dacă eu nu am un feedback bun cu proprietarul respectiv, nu am o problemă să refuz proprietăți. Trebuie să ai tăria și să poți să spui NU mult în imobiliare. Nu poți să devii bun, să gestionezi toată chestia asta. La un moment dat încep să vină foarte multe informații. Trebuie să știi să selectezi, trebuie să fii focusat, să ai un time management extraordinar de bun. Nu ai cum să performezi altfel. Fiecare ar trebui să-și calculeze un cost pe oră.

M-am dus undeva unde am vrut să învăț elementele de bază, ca eu să încep să clădesc după aceea. Nu există facultate de imobiliare, nu există nici măcar cineva care să facă un stagiu de un an. Orice as fi fost dispus să fac. Alocam timp, alocam bani pentru asta.”


Agenții de intermediere sunt captivi agenției

În momentul de față, imobiliarele gem de agenți, mulți dintre ei începători, care cer exclusivitate. Drept urmare, în piață se duc adevărate lupte pentru încheierea de tranzacții și obținerea comisioanelor.

”Exclusivitatea a fost o porcărie. Și este, în continuare. Este o mare diferență între exclusivitate și reprezentarea exclusivă. Unul dintre scopurile reprezentării exclusive este ca totul să se întâmple în interesul proprietarului pe care îl deservești. Interesul este să poți să ajungi la toți posibilii cumpărători din piață. E greu să-i ai tu, e greu să-i aibă trei sau cinci care lucrează în intermediere. Scopul este să distribui acea proprietate către toți agenții din piață. În reprezentare, prin contractul semnat și asumat, una dintre etapele principale este cea în care tu distribuiacea proprietate și maximizezi șansele proprietarului de a ajunge la orice cumpărător.

În intermediere, în așa-zisa exclusivitate, își luau proprietatea, și-o închideau pentru ei și de aici pleacă o nebunie întreagă, cu adresă și așa mai departe”, povestește Vlad Gheorghiu.

Oamenii care lucrează în intermediere depind exclusiv de ceea ce le pune la dispoziție agenția. Sună la proprietari, le repostează anunțurile fără să vadă proprietatea și așa mai departe. Preiau practica agenției și depind de agenție, plusvaloarea lor nu crește. La un moment dat constați, cu surprindere, că pe tine nu te caută nimeni. De ce? Pentru că nimeni nu a înțeles plusvaloarea ta. Tu depinzi de agenție. Și atunci, de fapt, interesul este al agenției, să păstreze agenții captivi în această chestie.

Într-o agenție de genul acesta este o piramidă: undeva la 20% sunt cei care le fac 80% din bani. Restul de 80 le fac și mai puțin. Și atunci cei care sunt buni înțeleg că sunt buni și patronii, dacă ar investi în specializarea lor, ce s-ar întâmpla? Și-ar înțelege plusvaloarea și sunt două variante: s-ar întoarce către cel care are agenția și ar spune ”nu-mi mai convine să fiu plătit așa. Eu fac business-ul, nu-l mai face agenția.” Omul sfințește locul. Sau pleacă. Interesul este meschin, în opinia mea. Și atunci puțini au înțeles și mă bucur că au început să înțeleagă. Cum poți să îl cointeresezi? Ai unul care face 5.000 și unul care face 10.000. Dă-i 10% în plus. Și fă o grilă internă a agenției, în care să-ți cointeresezi oamenii. Omul bun poate fi păstrat doar prin a-l cointeresa în mediul respectiv. Asta înseamnă un mediu corect.”


Un sfat pentru începători

Vlad are un sfat pentru tinerii agenți imobiliari, esențial pentru dezvoltarea personală și profesională: ”Învățați! Învățați! Învățați! Numai așa poți să înțelegi și să aplici anumite lucruri.

Totul în viață pleacă de la o bază, de la un fundament, pe care nu îl poți face decât citind. Citiți toată viața! De când învățați să citiți, până muriți. Citiți o carte pe săptămână, citiți cât mai mult. Numai așa puteți să vă deschideți orizonturile și să creșteți pe plan personal și pe plan de business.

În opinia mea pilonii vieții sunt sănătatea – fără sănătate nu poți să faci nimic în viață. Aici avem partea de igienă, alimentație corectă, mișcare și odihnă. După partea de sănătate, urmează partea de dezvoltare, care este dezvoltarea personală, care trebuie să meargă toată viața și dezvoltarea de business. Merg împreună și nu trebuie să renunți niciodată la ele. După aceea este partea de relaționare și socializare, foarte importantă în tot ceea ce faci.”


ZAI LA O CAFEA! Varianta completă



26 February 2018