Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Viitoarea criză economică poate fi prevenită, iar efectele ei pot fi minimizate

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 8578

Întreaga criză economică a fost o tragedie inutilă. Semnale au existat cu suficient de mult timp înainte pentru ca întregul sistem să fie salvat de la colaps, soluţiile au fost identificate şi ele în timp util şi totuşi, nu au fost aplicate. Acum nu ne rămâne decât să învăţăm lecţia care trebuie învăţată şi să nu ajungem să repetăm greşelile trecutului. IMOPEDIA.ro a discutat cu Andreea Mocofan, consultant Ensight Management Consulting, despre cum se poate interveni pentru prevenirea sau minimizarea efectelor unei viitoare crize.

Viitoarea criză economică poate fi prevenită, iar efectele ei pot fi minimizateAu trecut cinci ani de la debutul crize economice. Care este lecţia pe care ar trebui să o învăţăm? Ce concluzii putem trage?

Principala lecţie ar fi iminenţa crizelor economice. Pentru că, pe lângă toate ecuaţiile, precedentele istorice şi ciclurile economice, natura umană este intrinsec neschimbată, iar în anumite condiţii de incertitudine şi volatilitate, va reacţiona iraţional. Pentru viitor, ar trebui însă ca semnalele de alarmă să nu mai fie ignorate. Aşa cum spunea şi Krugman (n.r. Paul Robin Krugman, laureat Nobel pentru economie) Marea Criză a fost o “tragedie inutilă” ce ar fi putut fi uşor evitată prin injecţii masive de capital, care ar fi contracarat scăderea cererii efective. Dar ce a fost dramatic a fost că, în anii ’90, economiile asiatice au trecut printr-o criză similară, pentru că semnalele de alarmă au fost ignorate şi asumpţia că FMI Managerii anunţă un an bun pentru imobiliare: urmează creşteri Directorii generali din toată lumea par să fi fost atinşi de un val de optimism neaşteptat. Atât în România cât şi în ... va implementa măsuri de urgenţă care să prevină reapariţia unei asemenea crize s-a dovedit falsă. Aşa că, o criza pe care keynesiştii ar fi recunoscut-o de la bun început, cel puţin în teorie, a menţinut Japonia în recesiune economică în anii ’90.

Există o cale de a preveni asemenea episoade în viitor?

Pe toate planurile se poate interveni pentru prevenirea sau minimizarea efectelor unei viitoare crize. De la utilizarea instrumentelor macroeconomice, îmbunătăţirea deficienţelor instituţionale care au permis existenţa în anumite ţări a unor sisteme laxe, înţelegerea gradului de toleranţă la risc etc. Dar se pare că teoria economică neoclasică nu mai corespunde în totalitate realităţii, motiv pentru care răspunsurile ar putea fi căutate şi în teoria “heterodoxă”, care porneşte de la premisa că starea normală a economiei este dezechilibrul şi că starea naturală, nu doar a pieţelor financiare, dar şi a economiei în general, este caracterizată de un nivel ridicat de entropie care nu poate fi cuantificat în totalitate şi, cu atât mai puţin, prevenit.

Crizele prezente ne pot ajuta să găsim soluţii şi pentru crizele viitoare, sau acestea sunt complet imprevizibile şi imposibil de controlat?

Pentru a putea fi găsite soluţii perfecte sau măcar aplicabile, natura crizei trebuie înţeleasă. Pentru că sunt din ce în ce mai mulţi economişti care afirmă că s-au produs două crize în paralel: cea financiară, pornită din Statele Unite din cauza activelor “toxice”, care s-a extins în ţările dezvoltate, precum şi o criză secundară, a deficitului de cont curent, declanşata de prima, în ţările în curs de dezvoltare, inclusiv în România. Din acest motiv, înţelegerea cauzelor crizelor ne poate ajuta să controlăm sau măcar să reducem impactul crizelor viitoare.

Există şi o parte a crizelor financiare care, pradoxal, ajută la dezvoltarea şi maturizarea economiilor pe termen lung?

În mod cert, Efectele pozitive ale crizei: clienţii cu bugete mici, vânaţi de vânzători Lipsa de stabilitate financiară din ultimii ani a adus cu sine un efect advers cu beneficii reale asupra clienţilor: companiile din întreaga ... în urma unei crize ar trebui să fie reluată o creştere economică sustenabilă şi instituite reforme structurale care să trateze nu doar simptomele, ci şi cauzele care au generat criza. Dar, dacă am cunoaşte instrumentele exacte şi reţeta perfectă, poate că nu am mai vorbi de crize.

Istoric vorbind, fiecare criză financiară a avut ca şi componentă principală piaţa imobiliară. Care consideraţi că este explicaţia acestui lucru?

Desigur, piaţa imobiliară constituie o cauză structurală, dar ponderea sau specificul pieţei imobiliare variază profund. Dacă în SUA, dereglementarea a permis ca securitizarea creditelor ipotecare substandard să dea naştere la pachete complexe şi aproape indescifrabile de derivative, în ţară, ponderea creditelor imobiliare este încă mică. Dar, într-adevar, aspectul comun ambelor economii a fost balonul speculativ imobiliar care a umflat artificial preţurile activelor imobiliare. Pentru oricare dintre motive, explicaţia ţine iar de natura umană şi de valoarea asociată proprietăţii.

CITEȘTE ȘI: Cum supravieţuieşti în afaceri, în 2014? Trebuie să îţi găseşti propria nişă Jobul făcut din pasiune poate aduce milioane de euro – o demonstrează austriacul cu experienţă de 25 ani în imobiliare, care a renunţat ... Cum supravieţuieşti în afaceri, în 2014? Trebuie să îţi găseşti propria nişă


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video