În perioada de boom imobiliar, piaţa a fost plină de ansambluri rezidenţiale cu apartamente cu suprafeţe mari. Dar mare parte din cei care le-au achiziţionat nu mai fac faţă plăţii întreţinerii şi a ratelor. Vremea acestor locuinţe mari a trecut, susţin experţii în construcţii, iar în perioada următoare ce se va construi va fi mult mai raţional adaptat la costurile locuirii.

sursa:sfin.ro„Pentru apartamentele construite până în anii 2005 s-a ţinut cont de factori precum costurile cu întreţinerea, de capacitatea de încălzire şi iluminare. Se va reveni şi în perioada următoare la acele suprafeţe", a declarat Liviu Daschievici, expert în construcţii.

Puterea de cumpărare a populaţiei a condus cererea spre locuinţe mai mici. Chiar şi prin Programul „Prima Casă" au fost achiziţionate în special locuinţe vechi sau locuinţe noi de dimensiuni mai reduse.

„În perioada recentă s-au construit apartamente cu suprafeţe mult mai mari chiar şi decât în ţări mai dezvoltate economic precum Austria sau altele din Vest. Conform unor studii, chiar şi numărul de nou-născuţi e mai mic când accesul la creditare e mai dificil", a declarat Dan Ioan Popp, CEO Impact D&C.

Chiar şi din acest punct de vedere, nevoia de spaţiu se reduce. „În ţări vestice precum Franţa, Suedia, Norvegia nu sunt de găsit apartamente de 200 - 300 mp ca la noi. Noi vrem să dăm petreceri în living, dar cei din Vest preferă să o facă în oraş. Chiar şi un apartament de patru camere e raţional să aibă maximum 140 mp", declară Daschievici.


 

Sursa

15 February 2010