Grecia nu va reuşi prea curând să iasă din recesiune, în ciuda previziunilor pozitive ale Comisiei Europene sau ale analiştilor internaţionali, avertizează un raport Morgan Stanley. Economia Greciei va intra în al şaptelea an consecutiv de scădere, estimează specialiştii grupului financiar american.

28949-20120623_eup001_0.jpgComisia Europeană anticipa, într-un raport din luna decembrie, o revenire a economiei elene pentru anul următor. În ciuda raportului european, analiştii financiari ai companiei americane Morgan Stanley susţin că PIB-ul Greciei va înregistra o scădere de 1% în 2014, respectiv al şaptelea an consecutiv de recesiune.

Situaţia s-ar putea îmbunătăţi, dacă creditorii instituţionali ai Greciei s-ar implica mai mult în restructurarea datoriei ţării, susţin analiştii americani. Însă comportamentul acestora este în strânsă legătură cu programul şi rezultatul alegerilor din Europa, iar în Germania, acestea sunt planificate pentru luna septembrie.

  • Colapsul financiar al Greciei a fost evitat cu ajutorul statelor din Zona euro şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI)
  • Ajutorul financiar extern se ridică la 200 miliarde euro, dar Grecia a beneficiat şi de ştergerea unor datorii de circa 100 miliarde euro

Injectările masive de capital extern împreună cu măsurile dure de austeritate ar trebui să coboare gradul de îndatorare al Greciei şi să îl aducă la un nivel acceptabil, până în 2020. Mai mult, grecii se vor mai elibera de strânsoarea austerităţii de anul acesta, economia fiind progrnozată să scadă cu 4,5%, conform Morgan Stanley.

CITEȘTE ȘI: Grecia modernă revine la sistemul bazat pe troc din antichitate

 

10 January 2013