Ansamblurile rezidenţiale care vor fi lansate în următorii ani vor avea cel mult 200 de unităţi locative.

Viitorul pieţei imobiliare: ansambluri mici, case vândute la cheieSpecialiştii spun că în următorii ani nu vor mai apărea ansambluri rezidenţiale de mii de locuinţe, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Se va merge pe investiţii mici, care nu necesită un efort financiar mare şi a căror construire să nu depindă de stadiul vânzărilor. Se aşteaptă ca în anul 2009 să se anunţe câteva astfel de investiţii, însă probabil după ce piaţa creditării va da semne de revigorare. În ceea ce priveşte preţurile, se aşteaptă ca acestea să nu mai ajungă la nivelurile atinse în 2007-2008.

Dezvoltatorii nu vor mai miza pe locuinţele vândute în stadiul de proiect

„Proiecte noi vor fi puţine şi nu vor mai fi anunţate ca până acum. Dezvoltatorii vor finaliza proiectele şi abia apoi le vor scoate la vânzare, nu vor mai vinde din stadiul de proiect", spune Ionuţ Bordei, şeful Departamentului Rezidenţial al CB Richard Ellis-Eurisko. Astfel, dezvoltatorii care mizau pe construirea de blocuri din avansul de la clienţi nu vor mai avea succes. „Piaţa s-a maturizat. Dezvoltatorii care vor investi vor fi cei cu putere financiară să construiască un ansamblu rezidenţial. Nu cred că va mai fi niciodată ca înainte, cu atâtea proiecte anunţate. Vor fi investitori serioşi, care cu asta se ocupă şi vor analiza foarte atent piaţa înainte de a dezvolta ceva, nu vor lansa un ansamblu doar pentru că au cumpărat un teren", spune Andreea Hamza, senior consultant în cadrul Departamentului Rezidenţial al companiei imobiliare Colliers.

În condiţiile în care dezvoltatorii vor dori să finalizeze ansamblurile înainte de a începe vânzarea locuinţelor, specialiştii spun că nu vom mai avea ansambluri-mamut. „Cred că proiectele între 100 şi 200 de unităţi vor fi cele mai atractive. Sunt suficienţi oameni încât să creezi o comunitate, dar nu va avea nici dimensiunea unui cartier, astfel încât să-ţi ia 10 ani să-l construieşti. Nu vor mai fi locuinţe off-plan, se va merge pe vânzări la finalizare. Cred că va fi cerere pe toate segmentele", spune Andreea Hamza. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, analiştii imobiliari sunt reticenţi. „Nu se poate spune cu siguranţă când îşi va reveni piaţa, dar preţurile nu vor mai avea acea creştere spectaculoasă din trecut. Va fi o creştere mai lentă", spune Ionuţ Bordei, şeful Departamentului Rezidenţial al CBRE Eurisko. Oricum, cert este că preţurile au scăzut. Conform companiei Colliers International, indicele de preţ pentru apartamentele noi a scăzut de la 1.909 euro/mp la 1.800 euro/mp. Pe de altă parte, dezvoltatorii sunt mai maleabili atunci când vine vorba despre negocierea preţului, reducându-l chiar şi cu 15%. Andreea Hamza mai spune că până în prezent s-au livrat 10.000 de locuinţe noi, însă este greu de estimat câte vor fi finalizate anul acesta, în condiţiile în care mai mulţi dezvoltatori au anunţat că „îngheaţă" proiectele.

Sursa

3 February 2009