0-368-93308_pic.jpgPreturile apartamentelor si vilelor din Bucuresti sunt fabuloase, comparativ cu cele afisate in alte orase europene si raportat la puterea de cumparare a romanilor. Analistii imobiliari sustin ca, in zona centrala a Capitalei, casele se vand mult mai scump decat valoarea pe care o cer unii proprietari din Franta sau Spania pe unele conace. O vila din centrul Bucurestiului, cu valoare istorica, ajunge sa se vanda cu 5 milioane de euro, in timp ce in Franta un conac poate fi cumparat cu 2,5 milioane de euro.

Cei care vor sa cumpere o vila in Piata Romana, construita în perioada interbelica, compartimentata în trei apartamente separate, cu intrari proprii si cinci-sase camere fiecare, cu bucatarie si doua bai, trebuie sa dispuna de 5 milioane de euro. De asemenea, potrivit analistilor imobiliari, o vila in Pipera, realizata în stilul local se vinde cu 2,5 - 4,5 milioane de euro. Tot în Bucuresti, o vila exclusivista în zona Herastrau, construita în 2003, ajunge la 1,2 milioane de euro, iar una în Dorobanti se vinde cu 2,9 milioane de euro.

Un
castel in Bacau, peste doua milioane de euro
Reprezentantii companiei imobiliare Euroest sustin ca preturile vilelor variaza de la o zona la alta si ajung chiar si pâna la 10 milioane de euro pentru un imobil amplasat ultracentral, concurând cu cele ale unor castele atât din tara, cât si din strainatate. „Un castel cu blazon domnesc în zona montana din Bacau, construit, în stil neoromânesc, pe patru niveluri si cu un parc de peste 13 hectare, plus anexele, costa 2,2 milioane de euro, iar o vila din Dorobanti  este cam la acelasi pret sau chiar mai mult“, spun reprezentantii Euroest, citati de NewsIn.

Conac in Franta, intre 700.000 si 2,7 milioane de euro

In Franta, rubricile de mica si mare publicitate abunda de anunturi imobiliare în care castele luxoase si conace, din secolele XVII - XIX, costa între 700.000 si 2,7 milioane de euro. Analistul imobiliar Artur Silvestri a declarat ca in Calvados, în apropiere de Cabourg, un conac sau mai bine spus, un castel rural se vindea, cu ceva timp in urma, cu doar 742.000 euro. „Cladirea se afla în mijlocul unui parc de trei hectare si gazduieste un salon de 50 mp, opt dormitoare, un iaz în apropiere si auxiliare (grajd, casa de gradinar)“, a precizat Silvestri. Potrivit analistului, în Loiret, la Montargis, un castel din secolul al XIV-lea, asezat într-un parc de peste 12 hectare, pe malul unui râu, cu paisprezece camere, are un pret de 816.000 euro. Exemplele pot merge mult mai departe. In Spania, un castel cu 14 camere si cu teren la discretie se vinde cu pâna la 5 milioane de euro, iar în Elvetia, pretul unui conac trece cu putin de  4 milioane de euro.

Un metru patrat in Primaverii – 3.600 de euro

Liviu Ureche, membru in Comisia europeana pentru elaborarea standardelor imobiliare, ne-a declarat ca este foarte greu de facut o paralela intre preturile de la noi si cele practicate in orase europene, cu amprenta istorica. „Pe segmentul de lux, preturile sunt foarte variate. Exista unele proprietati in Franta care se vand cu cateva milioane de euro, dar si  altele care au preturi mai mici, de cateva sute de mii de euro, asa cum se intampla si in zonele bine cotate ale Bucurestiului“, a precizat Ureche. Acesta a dat ca exemplu zona Primaverii, unde un metru patrat ajunge sa se vanda cu 3.600 euro. „Nu se poate face o comparatie exacta. Trebuie sa se tina cont de incarcatura istorica a imobilului respectiv, de locatie, precum si de destinatia imobilului“, a mai spus analistul. Acesta a adaugat ca un apartament de 100 mp in centrul Romei poate fi cumparat cu 500.000 - 1 milion de euro, iar o garsoniera cu 300.000 euro.

Sursa

19 April 2007