Vilele vechi îşi pot dubla valoarea după renovare


Adevarul - 26.06.2006
 

Pentru cei cu bani mulţi, achiziţia unei vile vechi în Bucureşti reprezintă o soluţie tot mai preferată pentru sporirea câştigurilor.

"Vilele nerenovate oferă condiţii mai avantajoase pentru investitori, respectiv un preţ de achiziţie mai scăzut cu 300-500 euro/mp, în timp ce costurile lucrărilor de renovare, în funcţie de standardul urmărit (şi dacă implică sau nu şi consolidare), variază între 100 şi 300 euro/mp.

Pentru vilele cu arhitectura deosebită şi declarate monument, preţurile şi costurile de renovare diferă", explică analiştii imobiliari ai agenţiei Esop. Astfel, valoarea caselor poate creşte după modernizare cu 35-70%, iar pentru clădirile istorice, cu valoare de monument, pentru care renovarea se face prin păstrarea stilului iniţial, se poate dubla sau chiar mai mult. "Aceste vile sunt accesibile doar investitorilor cu putere financiară mare, deoarece costurile de restaurare sunt greu previzibile şi de regulă depăşesc estimările iniţiale", atrag atenţia reprezentanţii Esop.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe acest segment al pieţei imobiliare, specialiştii estimează, în perioada următoare, creşteri mai susţinute pe segmentul vilelor situate în oraş, predominant vile vechi, motivul principal fiind faptul că oferta este relativ limitată în comparaţie cu segmentul vilelor noi.

Totodată, vilele vechi prezintă un potenţial deosebit pentru a fi valorificate prin închiriere atât pe segmentul birouri, cât şi rezidenţial. "Credem că valorile se vor încadra între 1.400-2.500 euro/mp construit în zonele rezidenţiale deosebite (Aviatorilor, Dorobanţi, Cotroceni, Domenii), respectiv între 1.200-1.600 euro/mp în celelalte zone", afirmă experţii imobiliari.


Raluca Bara
Adevarul
 

26 June 2006