Românii care au contracte cu băncile pentru locuinţe aşteaptă să primească fiecare câteva sute de euro de la stat. Este vorba despre sistemul de economisire-creditare, prin care clientul pune în conturile bancare o sumă, banca adaugă comisionul, iar statul contribuie cu 25% din sumele economisite anual. Totul, pentru scopul final de a cumpăra o locuinţa sau pentru a o moderniza pe cea existentă.

26222-euros_1693423b.jpgSistemul de economisire-creditare este unul puţin răspândit în România, doar 400.000 clienţi au apelat la acest produs, dar numărul este într-o puternică şi permanentă creştere. Cu toţii vor primi acum partea statului din economiile lor. În total este vorba despre 9,45 milioane euro, bani ce reprezintă ultima tranşă pentru economiile din 2010 şi o treime din cele pentru 2011.

„Alocarea sumei de 42,55 milioane lei pentru plata Primei de Stat va finaliza procesul de acordare a Primelor de Stat aferente economiilor realizate de cetăţenii români în cursul anului 2010 şi va asigura circa 30% din necesarul de Prima de Stat aferentă economiilor realizate de clienţi în cursul anului 2011″, a declarat presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu.

Banii economisiţi astfel pot fi folosiţi însă exclusiv pentru locuinţă, fie ea nouă sau veche. Cu alte cuvinte, clienţii pot cumpăra o locuinţă sau terenul pe care vor construi o casă, să renoveze, modernizeze sau să extindă proprietatea actuală. Un alt avantaj al acestui tip de credit este faptul că vine cu dobânzi preferenţiale, dacă clientul alege să contracteze un alt credit de la aceeaşi bancă.

CITEȘTE ȘI: Spaniolii îşi retrag banii din bănci cu repeziciune

 

4 September 2012