Fericirea nu se măsoară în metri pătraţi – ghidându-se după acest concept, un american şi-a construit o casă de doar 15 metri pătraţi, mobilată în totalitate şi complet utilată. Proiectul a fost gândit pentru a-i îndeplini toate necesităţile, astfel că proprietarul spune că nu resimte nevoia de mai mult spaţiu. Mai mult, este extrem de încântat că nu trebuie să plătească în fiecare lună o chirie sau o rată la bancă.

34431-nthumb.jpgAlek Lisefski, un web designer în vârstă de 31 ani, şi-a dorit să se mute în propria locuinţă, însă fără a se îndatora pe o perioadă de zeci de ani la vreo bancă. Astfel, pentru a reduce cât mai mult costurile, a decis să îşi construiască singur o casă, în funcţie de propriile gusturi şi nevoi. Ambiţiosul american a reuşit să îşi ridice căminul visurilor fără a apela la vreo firmă de specialitate, iar bugetul total a fost de doar 30.000 dolari (sumă ce cuprinde şi obiectele de uz casnic sau mobilierul).

Aflat într-o perioadă în care îşi revizuia priorităţile în viaţă, Lisefski a hotărât că îşi doreşte să locuiască într-o casă cât mai mică, în care să nu investească o sumă mare şi ale cărei cheltuieli lunare să fie cât mai mici, astfel încât să-i rămână cât mai mulţi bani pentru călătorii şi alte distracţii. Căminul lui perfect are o suprafaţă de doar 15 metri pătraţi, dar este conceput perfect pentru a-i îndeplini toate nevoile, astfel că proprietarul spune că nu îşi doreşte mai mult spaţiu.

„Să locuiesc într-un spaţiu atât de mic mă forţează să trăiesc o viaţă mai simplă, mai organizată, într-un mod eficient. Cel mai mult mă încântă faptul că am reuşit să proiectez şi să construiesc singur această căsuţă, astfel încât să-mi întrunească toate cerinţele. De asemenea, mă încântă frumuseţea şi confortul conferit de lemn şi de celelalte materiale pentru construcţii durabile. Nu în ultimul rând, mă bucură faptul că a fost extrem de accesibilă, iar acum am scăpat de povara unei rate la bancă sau a unei chirii lunare”, declară Alek Lisefski.

Multe dintre obiectele din jurul nostru ne par indispensabile, dar sunt inutile

Casa a fost construită pe o platformă, în Iowa, de unde a fost transportată în oraşul Sebastopol, din California, unde locuiesc în prezent Alek şi prietena sa. Fiecare colţişor al casei are un rol bine stabilit, în încercarea de a evita risipa de spaţiu. Căminul este în totalitate mobilat şi complet utilat, iar proprietarii se bucură de foarte multă lumină naturală (construcţia este prevăzută cu 10 ferestre).

„Fiecare centimetru contează. Fiecare mic spaţiu trebuie să fie luat în calcul şi reanalizat, pentru a-i maximiza capacitatea funcţională. Pentru a evita dezordinea, am construit o mulţime de soluţii flexibile de stocare, dar am şi scăzut numărul de obiecte deţinute – multe dintre acestea sunt inutile, deşi tindem să le considerăm indispensabile”, sfătuieşte web designerul.

Casele foarte mici nu sunt pentru oricine, însă devin din ce în ce mai populare, în special în rândul americanilor. Numit „Tiny Project”, proiectul lui Lisefski a fost promovat pe site-uri de socializare şi de diverse publicaţii, iar proprietarul a primit felicitări din diverse colţuri ale lumii. Datorită cererii, acesta şi-a lansat un site în care expune mai multe fotografii, împărtăşeşte din experienţele sale şi de unde se poate achiziţiona proiectul casei pentru suma de 250 dolari.

NU RATA: Locuinţele mici, atracţia prezentului. „Suprafeţele generoase” nu mai reprezintă un atu

 

17 June 2014