Accesul facil la credite a declanşat, în urmă cu trei ani, goana după proprietăţi. Azi, cumpărătorii dau pe casa visată mai mult decât face. Balonul imobiliar s-a spart şi au apărut două tipuri de păgubiţi: cei care au cumpărat scump locuinţele pe care acum nu şi le mai permit şi cei care au dat avans pentru imobile nefinalizate.

sursa:adevarul.roA visat la o casă a ei, dar acum, ajunsă în imposibilitatea de a-şi plăti ratele, se zbate să rămână în ea. Aceasta nu este doar povestea Andreei Stănescu (31 de ani), ci a multor români care au încercat să câştige de pe urma valului de creditare declanşat în urmă cu trei ani.

Femeia a contractat un credit ipotecar pe 37 de ani, pentru a-şi achiziţiona un apartament tip studio în nordul Capitalei, în valoare de 95.000 de euro la acea vreme. Pentru avans, ea a obţinut de la aceeaşi bancă un credit de nevoi personale pe 10 ani. Ambele rate ajung acum la circa 1.000 de franci elveţieni, moneda în care i-au fost acordate cele două credite.

Primele probleme au apărut din cauza cursului valutar. „Când am luat creditul francul era 2,2 lei şi, într-un interval scurt, de câteva luni, a ajuns la aproximativ 3 lei, fapt ce a făcut ca rata mea să crească de la 2.200 de lei la 3.000 de lei", spune Andreea. Ea povesteşte că la momentul obţinerii creditului i s-au luat în calcul toate tipurile de venituri, inclusiv drepturile de autor şi bonurile de masă, iar gradul de îndatorare era de 70%.

Reacţie în lanţ

Odată cu criza financiară, scăderea veniturilor, absenţa primelor, tăierea bonurilor de masă au fost noi şi noi lovituri. În prezent, femeia se declară depăşită de situaţie, deoarece veniturile i-au scăzut la jumătate, iar nivelul de îndatorare trece de 100%. „Unul dintre credite nu este plătit de câteva luni şi sunt deja în evidenţa Biroului de Credit", spune ea. Deşi anul trecut banca i-a acordat o perioadă de graţie de o lună, Andreea spune că nu a putut nici în aceste condiţii să achite ratele.

Mai mult, înregistrarea în Biroul de Credit i-a făcut imposibil accesul la o refinanţare. De asemenea, nu a putut obţine nici reeşalonarea datoriei, deoarece durata creditului este maximă. Banca i-a oferit totuşi alternativa: creditul ipotecar va trece la moneda euro, iar pentru creditul de nevoi personale femeia va plăti doar dobânzile şi comisioanele timp de un an, urmând ca principalul să fie adăugat ulterior. În ceea ce priveşte creditul ipotecar, Andreea a acceptat o perioadă de graţie de şase luni, după această perioadă urmând să plătească în plus la fiecare rată în parte.

 

Sursa

8 March 2010