''Din păcate, nu există proiecte noi, doar trei bănci au peste cinci proiecte noi''.Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, că se caută soluţii pentru relansarea creditării, însă în prezent nu există proiecte noi de finanţare, băncile axându-se pe restructurarea liniilor de credit existente.

sursa:curierul national.ro"Toţi ne dorim să fie relansată creditarea. Din păcate, nu există proiecte noi, doar trei bănci au peste cinci proiecte noi", a spus Vlădescu, după întâlnirea cu reprezentanţii ARB. Potrivit preşedintelui ARB, Radu Gheţea, discuţiile au vizat 10-11 domenii, printre care propuneri privind accesarea de fonduri europene, relansarea creditării şi a creşterii economice, a reevaluării garanţiilor bancare, dar şi probleme legate de cooperarea dintre ANAF şi bănci privind colectarea de taxe şi impozite.

Gheţea: Dacă noi îi finanţăm, a doua zi să nu fie executaţi

Referitor la relaţia dintre bănci şi ANAF, Gheţea a precizat că în acest moment există destul de multe societăţi comerciale care au de încasat facturi de la stat, dar în acelaşi timp sunt clienţi care apelează la bănci pentru a-şi onora la rândul lor datoriile. "Părerea mea este că trebuie să discutăm cu ANAF să emită hârtii care să aibă valabilitate atât în faţa sistemului bancar, cât şi a Băncii Naţionale, un fel de garanţie (...) pentru cei care au de dat bani la stat, să avem o certitudine, dacă noi îi finanţăm, a doua zi să nu fie executaţi", a spus Gheţea.

Referitor la Programul "Prima Casă", Vlădescu a afirmat că este de acord cu analiza majorării plafonului privind garanţia, în prezent de 60.000 euro, dar nu s-a stabilit încă o cifră exactă, mai multe detalii urmând să fie prezentate la începutul săptămânii viitoare, când proiectul intră în Guvern.

ARB vrea o creştere a valorii garanţiilor de provizionare

ARB a propus BNR două variante de creştere a cotei de garanţii luate în calcul la determinarea provizioanelor, respectiv o majorare de la 25% la 50% pe toată durata de provizionare, sau un nivel spre 100% din garanţie care să scadă treptat dacă banca nu reuşeşte să valorifice activele gajate.

Potrivit preşedintelui ARB, Radu Graţian Gheţea, o primă variantă ar fi ca banca centrală să accepte ridicarea cotei cu care se diminuează expunerea de la 25% la 50% din valoarea garanţiei, ceea ce ar însemna practic că băncile ar constitui provizioane, în cele mai multe cazuri, de cel mult jumătate din valoarea creditului restant.


 

Sursa

5 February 2010