Vladescu: Majorarea TVA nu este singura optiune
Ziua - 25.08.2005
 

Declaratia noului ministru al Finantelor contrazice afirmatia vicepresedintelui liberal, Dan Radu Rusanu, care prezenta drept sigura cresterea TVA la 22% * Intr-un comunicat de presa, PNL precizeaza ca nici partidul si nici Guvernul Tariceanu nu au luat o decizie in ce priveste evolutia TV
Majorarea taxei pe valoarea adaugata este una dintre optiuni, dar nu este singura, ne-a declarat noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu. El a precizat ca va putea comunica mai multe informatii pe aceasta tema, saptamana viitoare, dupa ce fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, ii va preda mandatul si dupa ce va studia datele existente la minister pe aceasta tema. Ionut Popescu este asteptat maine in minister, cand isi va incepe, probabil, activitatea si Sebastian Vladescu. In ceea ce priveste termenul pana la care va trebui sa fie in Guvern noua strategie fiscala, noul ministru al Finantelor a precizat ca singurul termen obligatoriu vizeaza trimiterea proiectului de Buget pe 2006 in Parlament. "Cred ca, in acest context, in luna septembrie veti avea cifrele mele privind strategia fiscala", a mentionat Sebastian Vladescu.

Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a declarat, marti, ca majorarea TVA de la 19 la 22 % si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006. El a precizat ca aceste masuri vor fi aplicate pentru respectarea programului de guvernare al Aliantei si ca, daca nu ar fi existat calamitatile naturale din acest an, s-ar fi aplicat doar reducerea contributiilor sociale si s-ar fi renuntat la majorarea TVA. Rusanu a mai explicat ca, daca nu s-ar majora TVA, nu ar exista resursele necesare pentru reducerea contributiilor sociale.

Reactionand la afirmatiile lui Rusanu, PNL a precizat, ieri, printr-un comunicat, ca nu a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarea TVA si nici Cabinetul Tariceanu nu a luat in calcul o asemenea modificare a sistemului de impozitare a consumului. In comunicat se arata ca orice modificare de acest fel trebuie integrata in strategia fiscala pe termen mediu a Romaniei si nu poate fi luata fara o analiza temeinica si fara dezbateri publice serioase. "De aceea, toate afirmatiile aparute in presa pe marginea majorarii taxei pe valoarea adaugata sunt doar opinii exprimate in nume personal si nu reflecta nici pozitia PNL si nici a Guvernului Tariceanu", sustine comunicatul, care reaminteste ca principalele obiective ale PNL din domeniul fiscal sunt mentinerea cotei unice de impozitare de 16% si reducerea contributiilor sociale. "Precum se stie, obiectivele PNL pe termen scurt si mediu in domeniul politicii fiscale sunt sustinerea reformelor structurale si a investitiilor, consolidarea finantelor publice, relansarea economica si intarirea clasei de mijloc", precizeaza biroul de presa al PNL.


Functionarii publici se opun cresterii TVA

Biroul Executiv al Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici "Sed Lex" a anuntat prin intermediul unui comunicat de presa, ca ia in calcul ca, in aceasta toamna, sa declanseze actiuni de protest ca urmare a intentiei Guvernului de a majora TVA de la 19 la 22%. "Sed Lex" considera ca functionarii publici din Romania vor fi cea mai defavorizata categorie de salariati, salariul mediu net fiind in acest sector de 450 de lei noi. "Veniturile reduse vor duce la o scadere accentuata a nivelului de trai al functionarilor publici, care vor fi nevoiti, prin adoptarea acestei masuri, sa plateasca un impozit in plus pentru bunurile folosite si serviciile de care beneficiaza", precizeaza "Sed Lex". De mentionat ca intre oponentii ideii de majorare a TVA se numara si Blocul National Sindical (BNS). Reprezentantii organizatiei au anuntat recent ca vor declansa ample actiuni de strada in cazul in care intentia de majorare a TVA va fi pusa in practica. >

Impotriva ideii de crestere a taxei pe valoarea adaugata se declara si oamenii de afaceri, care apreciaza ca masura nu va avea efectele scontate de Ministerul Finantelor, ci, din contra, va reduce incasarile la buget. Investitorii sunt de parere ca reducerea puterii de cumparare va diminua consumul, iar productia va avea de suferit. In plus, se asteapta la efecte sociale, prin cresterea somajului, ca urmare a restructurarii anumitor activitati.


Meda BORCESCU, Ovidiu BANCHES - Ziua

25 August 2005