Volksbank România a restructurat aproximativ 500 de credite de la declanşarea crizei financiare, însă estimează că numărul împrumuturilor restructurate va creşte puternic în următoarele luni.

"Volksbank a restructurat numai 500 de credite până în prezent, dar ne aşteptăm la alte 2.000-2.500 de împrumuturi restructurate în următoarele luni", a declarat preşedintele băncii, Gerald Schreiner.

Altfel spus, banca se aşteaptă ca între 3 şi 5% din clienţi să ceară restructurarea creditelor.

Volksbank România a înregistrat în primele nouă luni din acest an un profit brut de 41,6 milioane euro, în creştere cu circa 43% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, în condiţiile creşterii de peste două ori a comisioanelor. Astfel, acestea au urcat la 83 milioane euro la sfârşitul lui septembrie, de la 31,16 milioane euro după primele nouă luni din 2008.

Volksbank a dat circa 500 credite ipotecare de la începutul anului, de 20 ori mai puţin ca în 2008

Numărul românilor care îşi permit un credit bancar a scăzut puternic. Totodată, nici cei care se încadrează în cerinţele băncilor nu se mai avântă să îşi se împrumute. Astfel, în cazul Volksbank România numărul creditelor ipotecare acordate de la începutul anului a scăzut dramatic, la circa 500 de credite, de la 10-12.000 în perioada similară a anului trecut.

În unele dintre sucurasalele deschise spre finalul anului trecut activitatea de creditare este aproape inexistentă, existând situaţii unde s-a acordat un singur credit. Aceste unităţi, în prezent se concentrează pe partea de administrare a conturilor clienţilor şi atragerea de depozite, susţin reprezentanţii băncii.

Potrivit preşedintelui băncii, această scădere nu a avut un deocamdată un impact asupra profitabilităţii, însă va avea în viitor, în condiţiile în care banca va fi nevoită să reducă ratele dobânzilor.

Împrumutul cu garanţii ipotecare este produsul de bază pe care Volksbank se concentrează în România, reprezentând circa 80% din portofoliul de credite. În prezent banca nu acordă împrumuturi de consum decât clienţilor deja existenţi, cu un istoric bun de plată, majoritatea având deja credit ipotecar.



11 November 2009