Guvernul austriac a intervenit, pentru a treia oară din 2008, pentru salvarea Volksbank şi devine cel de-al doilea acţionar al băncii, cu 49% din acţiuni. Această mişcare a fost atât de amplă, încât a avut un impact negativ grav asupra bugetului Austriei, notează analiştii. Austria a anunţat reduceri de pensii, creşteri de taxe şi îngheţarea angajărilor în sectorul public pentru scăderea deficitului bugetar.

23671-thimage.jpgGuvernul austriac a făcut o nouă infuzie de capital, de 250 milioane euro, pentru a salva Volksbank, prezentă şi în România, unde deţine active de 4,7 miliarde euro şi 135 de sucursale.

„După trei ani dificili de remodelare a business-ului, azi am creat o platformă pentru o dezvoltare sustenabilă a Volksbank AG. Lichiditatea s-a îmbunătăţit deja semnificativ după vânzarea Volksbank International, iar prin majorarea decisă recent situaţia va fi şi mai bună", a declarat directorul general al băncii, Gerald Wenzel.

Eforturile vor fi însă unele susţinute şi pe termen lung, apreciază specialiştii băncii. Iar sucursala din România poate fi o componentă importantă în acest plan. Vânzarea ei, anunţată la sfârşitul anului trecut, rămâne o ofertă deschisă.

„Acţionarii s-au angajat să-şi menţină expunerea pe Volksbank, inclusiv în ceea ce priveşte finanţarea Volksbank Leasing şi Volksbank România de către DZ Bank. Vânzarea Volksbank România şi VB Leasing (...) va avea loc într-un mod ce avantajează Volksbank”, arată oficialii băncii.

Salvarea Volksbank a avut însă un impact negativ grav asupra bugetului Austriei, notează Bloomberg. Austria a anunţat pe 10 februarie reduceri de pensii, creşteri de taxe şi îngheţarea angajărilor în sectorul public pentru scăderea deficitului bugetar cu 26,5 miliarde euro în următorii cinci ani. Viena încearcă să-şi păstreze ratingurile de credit de top, iar agenţiile de rating au avertizat că cel mai mare risc pentru notele statului ar fi o nouă rundă de ajutor de stat pentru bănci. Intrarea guvernului în acţionariatul Volksbank nu este însă o mişcare permanentă, având numai rolul de a ajuta cu restructurarea.

CITEȘTE ȘI Băncile vând tot ce pot, pentru a-şi păstra echilibrul economic. Locuinţele sunt ultimele pe listă

 

29 February 2012