Perioada actuală este caracterizată ca una a „cumpărătorilor oportunişti". Evitarea acestora se impune pentru orice proprietar care vrea să îşi vândă casa sau terenul la un preţ cât mai apropiat de realitate.

Detaliile fac diferenţa

Vreau să vând. Cum obţin cel mai bun preţ?„Situaţia este diferită de la caz la caz. Plecând de la ideea că, în această perioadă, se tranzacţionează numai proprietăţi imobiliare care au un preţ de vânzare cu mult redus faţă de medie, pare dificil de găsit acel «as» care să facă proprietatea vandabilă, iar asta la un preţ «rezonabil».

Cu toate acestea, există câteva detalii care pot conduce la tranzacţionarea unei proprietăţi fie într-un timp mai scurt, fie la un preţ mai bun.

Dacă ne referim la terenuri, atunci cu siguranţă că avem nevoie de utilităţi pentru acel teren. În momentul de faţă, niciun cumpărător nu achiziţionează un teren destinat construcţiei de locuinţe dacă acesta nu dispune de utilităţi sau dacă acestea nu sunt în imediata vecinătate.

La apartamente, indiferent de cât scazi preţul, dacă locuinţa este murdară şi neîngrijită, nerenovată de mult timp, aceasta se va vinde foarte greu. Dacă aceste probleme sunt remediate, cu un minimum de investiţie din partea proprietarului, locuinţa devine, împreună cu un preţ care să se încadreze în media pieţei, o ofertă vandabilă şi reală.

La acest moment, casele se vând doar dacă se află într-o zonă bună, căutată, sau dacă au un avantaj legat de raritatea unei asemenea oferte în piaţă.

La fel ca şi la apartamente, contează aspectul, însă într-o mai mică măsură. Preţul cel mai bun poate fi obţinut de către vânzătorul unei proprietăţi tranzacţionate în scopuri de profit.

De pildă, o casă aflată într-o zonă centrală sau rezidenţială, odată închiriată cu un contract pe termen lung, la un preţ bun, poate fi vândută unui cumpărător interesat de obţinerea unor venituri din chirii la un preţ mult mai bun, cu 10-20% mai ridicat, decât dacă ar fi fost vândută neînchiriată.

Exclusivitate cu agenţia

În actuala situaţie de piaţă, un prim pas în încercarea de a vinde o proprietate cât mai repede şi la un preţ cât mai bun este reprezentat de încheierea unui contract de exclusivitate cu o agenţie puternică din piaţă.

În acest fel, proprietarul va avea o siguranţă mult mai mare că agenţia va promova oferta sa pe cât de bine posibil, pentru ca aceasta să fie cât mai vizibilă în piaţă.

Contractul de exclusivitate poate fi încheiat pe câteva luni, având incluse şi clauze de penalizare pentru agenţie, în cazul nerespectării angajamentelor asumate.

Sursa

14 July 2009