Este unul din cei mai bogati oameni din lume, a fost supranumit "Oracolul din Omaha" pentru tactul sau in investitii si conduce cu succes holdingul Berkshire Hathaway, in ciuda varstei inainte. Warren Buffett nu este strain nici de domeniul imobiliar.

17098-1300370226.jpgIata cateva sfaturi de la al treilea cel mai bogat om din lume cu privire la piata imobiliara, potrivit WalletPop.

Casele vor deveni mai scumpe, insa nu peste noapte

In urma cu un an, Buffett a fost invitat sa vorbeasca despre bula imobiliara care avusese loc in SUA si, mai apoi, in toata lumea.

Cu acea ocazie, miliardarul american a explicat ca bula a fost umflata de ideea ca preturile nu au unde sa se duca decat in sus.

"Premisa este una corecta, dar trebuie pusa in context. Casele vor valora mai mult, pentru ca banii isi pierd din valoare."

Premisa, sanatoasa la origine, a fost distorsionata si a declansat criza caselor, atunci cand americanii au inceput sa cumpere mai multe proprietati, desi nu aveau bani nici macar pentru un avans.

Bancile dadeau credite cu mare usurinta pentru ca "preturile nu vor merge decat in sus".

Dar dupa cum zice si Buffett, orice balon este asteptat de un ac.

Cumpara cand se atinge pragul minim

Buffett scrie anual o scrisoare catre actionarii Berkshire Hathaway in care explica castigurile, cum a evoluat piata de capital si economia in general.

Peste toate, adauga o masura de intelepciune, prin sfaturi despre bani si viata, in general.

In scrisoarea din acest an, investitorul a declarat ca americanii trebuie sa astepte valorile minime ale caselor, inainte de a cumpara. Aceste valori nu au fost atinse, inca.

"Pe locul trei, in topul celor mai bune investitii pe care le-am facut, a fost casa in care traiesc.

Totusi, as fi facut mult mai multi bani daca as fi stat in chirie si as fi investit banii pe care i-am dat pe casa".

"Cele mai bune doua investitii au fost verighetele", a clarificat Buffett.

"Casa de vis" ar putea fi un cosmar

In scrisoarea catre actionari de anul trecut, miliardarul a trimis o avertizare catre americani, care nu trebuie sa se mai intinda mai mult decat isi permit, chiar daca e vorba de casa la care au visat dintotdeauna.

Cand casa de vis este cumparata la un pret umflat, iar costurile de intretinere lunare sunt peste puterile cumparatorului, visul se naruie rapid.

"Ochii americanilor sa nu fie mai mari decat le este portofelul", atrage atentia Buffett.

Sursa

18 March 2011