Căutarea unui viitor cămin nu este o misiune uşoară, mai ales pentru cei care nu au mai trecut niciodată printr-o experienţă similară. IMOPEDIA.ro împărtăşeşte din experienţa specialiştilor şi prezintă câteva sfaturi pentru a scurta simţitor întregul proces, dar şi pentru a reduce semnificativ stresul şi cheltuielile.

30753-cumparatori.jpgCheia succesului? Colaboratorii potriviţi

Înainte de a începe căutarea căminului ideal, clienţii care intenţionează să solicite un împrumut bancar pentru achiziţia locuinţei sunt sfătuiţi să-şi programeze o întâlnire cu un consultant bancar. Astfel, se obţin răspunsuri abilitate la numeroase întrebări, pe baza informaţiilor personale. Niciun client nu se aseamănă cu altul, iar o conversaţie faţă în faţă cu un ofiţer de credite valorează mai mult decât discuţiile de pe forumuri sau părerile prietenilor care au trecut printr-o experienţă similară.

„Gradul de educare al cumpărătorilor actuali este mult mai ridicat decât în anii precedenţi. Cei mai mulţi achizitori îşi asigură finanţarea prin programul Prima Casă şi au învăţat că primul drum nu trebuie să fie la agenţia imobiliară sau la dezvoltator, ci la banca finanţatoare. Drept urmare, marea majoritate ştie de la început în ce buget se poate încadra”, declară Sorin Roşu, director general Apulum 94.

Un agent imobiliar profesionist va face mult mai uşoară alergătura după locuinţa ideală. Recomandările prietenilor şi colegilor nu sunt de neglijat în această situaţie – o colaborare de succes merită menţionată cunoştinţelor. Specialiştii ne sfătuiesc să purtăm discuţii cu mai mulţi agenţi înainte de a face o alegere şi să căutăm persoana cu care relaţionăm cel mai bine, în încercarea de a evita eventuale neînţelegeri ulterioare.

„Recomand clienţilor să facă interviuri cu agenţii, cum se practică în ţările occidentale, unde agenţii ştiu ce au de făcut, iar clienţii ştiu ce trebuie să ceară. Nu există un set de întrebări anume pentru o primă întâlnire, dar clienţii ar trebui să aibă nişte aşteptări standard”, explică Mădălina Vasile, Broker/Owner ReMax Properties.

Oferta prea bogată poate deveni derutantă

Prea multe opţiuni pot fi copleşitoare, iar prea multe păreri diferite pot distrage de la ideea iniţială. Înainte de a începe căutările, este bine să întocmiţi o listă cu nişte caracteristici obligatorii ale viitorului cămin, precum şi una cu trăsături opţionale, lucruri la care se poate renunţa. Comunicaţi agentului imobiliar tot ce aţi trecut pe listă, astfel încât să reduceţi împreună numărul potenţialelor locuinţe – în prezent, oferta este bogată şi nu vreţi să pierdeţi timpul vizionând unităţi care ies din aria de interes.

Pe de altă parte, este la fel de important să menţineţi o atitudine deschisă şi să luaţi în considerare sugestiile oferite de consultantul imobiliar, deoarece aceştia vă pot îndruma către ceva ce nici măcar nu ştiaţi că vă doriţi.

„Clienţii deschişi la părerile oferite de consultantul imobiliar au numai de câştigat. De exemplu, aproape 90% dintre cumpărători nu doresc un apartament amplasat la extreme, este ceva ce auzim constant. Însă mulţi îşi schimbă opinia iniţială, dacă aud argumente solide – să presupunem că apartamentul ideal se află la ultimul etaj, terasa este recent refăcută şi este cu 10% sub preţul pieţei. Atunci devine o ofertă demnă de luat în considerare”, arată spune Ileana Preda, reprezentant RENET Real Estate Network.

Analiza amănunţită a locuinţei şi a cartierului

Odată ce aţi vizionat o locuinţă cu un potenţial ridicat de a deveni viitorul cămin, încercaţi să nu scăpaţi din vedere nişte aspecte importante. În primul rând, analizaţi cu atenţie pereţii, podeua şi ţevile, poate chiar şi cu ajutorul unui specialist – nu vezi regreta această decizie, deoarece viciile ascunse sunt mult mai uşor detectate de un ochi specializat. Totodată, studiaţi scara blocului, listele de la întreţinere şi discutaţi cu vecinii – nu vreţi să vă mutaţi într-o clădire cu mulţi datornici la întreţinere sau vecini scandalagii. De asemenea, exploraţi la pas zona în care veţi locui – o mare parte din rutina zilnică depinde de facilităţile din împrejurimi.

„Nu numai apartamentul în sine este important, ci şi zona, iar aici nu mă refer la reputaţia acesteia. Înainte de a plăti, clienţii care şi-au găsit casa ideală ar trebui să răspundă la nişte întrebări importante: care este situaţia locurilor de parcare din jurul blocului, unde este cel mai apropiat magazin, sunt găşti de cartier care fac gălăgie noaptea, cât de departe este staţia RATB? Pentru a afla aceste răspunsuri, pot discuta cu vecinii şi pot trece prin zonă în diferite momente ale zilei, în timpul săptămânii, dar şi în week-end”, recomandă agentul imobiliar Marius Codreanu.

Nu în ultimul rând, chiar dacă este o piaţă a cumpărătorilor, nu uitaţi să rămâneţi deschişi la compromisuri, subliniază specialiştii. Sigur că orice client trebuie să se încadreze într-un buget, însă nu uitaţi că anumite detalii minore pot fi trecute cu vederea, pentru a nu rata o proprietate excelentă.

CITEȘTE ȘI: Știi cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect?

 

17 June 2013