Vremurile de criză înseamnă pagubă pentru cei mai mulţi, dar oportunităţi uriaşe de creştere pentru cei puţini care reuşesc să speculeze momentul. Aşa se face că, de la debutul crizei încoace, numărul marilor milionari ai lumii a crescut impresionat. Iar acesta este doar începutul. Analizele arată că următorii trei ani vin cu condiţii ideale pentru cei care vor să îşi crească averile. România însă, nu există pe harta locurilor ideale pentru făcut averi. În schimb, antreprenorilor li se recomandă să investească în câteva puncte fierbinţi din lume.

26207-millionaire.jpgLa nivel mondial, numărul milionarilor cu o avere de peste 100 milioane dolari va creşte până la 86.000, până în anul 2016. În 2011, erau doar 63.000 persoane pr această listă. Creşterea estimată este deci de 37% pentru acest interval de cinci ani, faţă de 29%, cât a fost în perioada 2006-2011. Urmează deci trei ani cruciali pentru cei care vor să îşi crească averile, dar românii care au asemenea planuri trebuie să îşi gândească expunerea în aşa fel încât să lucreze mai puţin în ţară şi mai mult în zonele fierbinţi ale lumii. În România, prognozele pe termen scurt sunt pesimiste, iar pe termen mediu şi lung, nimeni nu se încumetă să facă aprecieri.

„Revenirea economică modestă de până acum şi condiţiile adverse de pe pieţele externe şi interne ne-au determinat să modificăm estimarea de creştere economică pe termen scurt şi mediu. 2012 aduce României cea mai severă secetă din ultimii cinci ani, cu efecte negative imediate asupra creşterii economice şi inflaţiei. Pe lângă aceasta, mediul extern rămâne unul advers, iar încrederea agenţilor economici şi a consumatorilor din Zona Euro nu prezintă semne de redresare”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Florin Eugen Sinca, analist BCR.

China şi India vor obliga SUA să renunţe rapid la titlul de cea mai mare economie din lume

În aceste condiţii, oamenii de afaceri români care vor să joace jocurile mari ar trebui să îşi orienteze planurile de afaceri către noi orizonturi. Momentan, întreaga lume se pregăteşte pentru căderea Statelor Unite ale Americii de pe primul loc al celor mai mari economii din lume. China va fi următoarea mare putere la nivel mondial, potrivit analizelor economice, iar acest lucru ar trebui să se întâmple până în anul 2020. Din 2050, puterea se va schimba din nou şi, de data aceasta, India va urca pe locul întâi.

„FMI anticipează că economiile emergente vor creşte cu până la 5,4% anul acesta şi 5,9%, anul viitor. Este mai puţin decât se anticipa anterior, dar o creştere impresionantă în continuare. Acest lucru se traduce într-un sfârşit pentru hegemonia vestică. De cealaltă parte, dezvoltarea Asiei raportat la PIB-ul mondial va creşte de la 27% la 49%, în 2050”, arată un raport întocmit de City Bank.

Vietnam, Sri Lanka sau Irak au ajuns mai repede decât România în topul ţărilor interesante pentru milionari

China şi India sunt deci în topul ţărilor cu cea mai mare creştere, în următorii 40 ani. Totuşi, mai sunt şi alte ţări care promit creştere. Rusia şi Brazilia sunt primele două dintre ele, urmare de ţări precum Bangladeş, Egipt, Indonezia, Irak, Mongolia, Nigeria, Filipine, Sri Lanka sau Vietnam.

„Toate aceste ţări sunt sărace azi şi au decenii întregi să recupereze. Unele dintre ele, precum Nigeria, Mongolia, Irak şi Indonezia, beneficiază de numeroase resurse naturale de care ne aşteptăm să beneficieze mai mult decât în trecut”, arată oficialii City Bank.

Mexic, Turcia, Thailanda şi Iran sunt trecute pe lista ţărilor cu potenţial, dar care momentan ar trebui doar analizate, din cauza unei nevoie uriaşe de îmbunătăţire la nivel fiscal şi politic. Chiar dacă toate aceste ţări promit multe, milionarii sau aspiranţii la acest titlu ar trebui să fie în continuare în gardă. Problemele sunt mult mai complexe decât criza financiară în sine. De altfel, cercetările de piaţă arată că actuala criză financiară reprezintă o ameninţare mai mult pentru oamenii de afaceri din Singapore, în timp ce indienii se tem de inflaţie, ruşii de o preluare ostilă şi de acţiuninile guvernului, iar cei din Hong Kong se tem de devalorizarea banilor.

CITEȘTE ȘI Unde în România se pot câştiga cei mai mulţi bani?

 

3 September 2012