Proiectele pe hârtie nu e sigur că vor fi livrate la termenChiar dacă ultimele luni ale lui 2008 au adus scăderi de preţuri pe piaţa apartamentelor vechi dar şi a celor noi, experţii imobiliari nu recomandă încă achiziţionarea unei locuinţe. Unul dintre motive este mult aşteptata decizie a Băncii Naţionale a României de a relaxa a normele de creditare.

„Eu recomand cumpărătorilor să mai aştepte două luni de zile pentru că se preconizează relaxarea condiţiilor de creditare, când va fi mai simplu să achiziţionezi o locuinţă. Totodată, preţurile vor continua să scadă, dar nu mai mult cu 5%", a declarat pentru Gândul Alexandru Marin Cârnaru, reprezentantul agenţiei imobiliare RE/MAX Bastion din Bucureşti. Cei împinşi de nevoia cumpărării unui apartament şi care dispun de resurse financiare nu vor mai aştepta. Reprezentanţii Eurometropola susţin că persoanele care dispun de lichidităţi pot profita în acest moment de oportunităţile apărute, prin achiziţia unei locuinţe cu un discount generos într-o locaţie unică.

„Cei care pot aştepta şi care consideră că achiziţia unei locuinţe trebuie făcută într-un moment favorabil, cel mai bine ar fi să cumpere în săptămânile următoare relaxării normelor de creditare", ne-a declarat Sanda Moldovan, preşedintele Uniunii Naţionale Imobilare (UNIM). Un alt sfat este evitarea achiziţiei de locuinţe noi în fază de proiect. „Nu este un moment oportun pentru achiziţiile de apartamente off-plan. Proiectele de pe hârtie râvnite până anul trecut de investitori pentru că aduceau un profit foarte generos prin revânzare la finalizarea proiectului, nu mai sunt atât de sigure că vor fi livrate la termen, mai ales cele în fază incipientă de construcţie, finanţate într-o proporţie mare prin credite bancare", mai spun reprezentanţii Eurometropola.

Proprietarii-vânzători şi dezvoltatorii îşi vor reduce profiturile

Preţurile locuinţelor vechi din Bucureşti au scăzut simţitor pe parcursul anului trecut faţă de începutul lui 2008. În noiembrie, preţul mediu al unei garsoniere a fost de 66.000 de euro, al unui apartament cu două camere de 102.000 euro, iar cel al unui apartament cu trei camere a fost de 142.000 de euro. De la caz la caz, cumpărătorul unui apartament vechi are mari şanse să obţină un preţ cu până la 10% mai mic faţă de cel solicitat, dacă îşi pune în evidenţă calităţile de negociator. În acest caz, proprietarul va fi cel care va avea de pierdut câteva mii de euro. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul achiziţiei unui apartament nou.

„Dezvoltatorii de locuinţe noi care au proiectele finanţate de bănci şi care trebuie să plătească credite vor renunţa la profiturile de 100% şi se vor mulţumi cu un preţ mai mic de vânzare al apartamentelor. Cei care nu vor lăsa din preţuri sunt cei care au construit pe bani proprii", ne-a mai declarat Cârnaru. Încă de anul trecut unii dezvoltatori au scos pe piaţă oferte cu discounturi şi tot felul de cadouri pentru potenţialii cumpărători, pentru a revigora vânzările, care au scăzut drastic peste vară. Alţii au preferat să vândă locuinţele noi la un preţ de sub 1.000 de euro pe metru pătrat, pentru a putea achita datoriile faţă de bancă.

Sursa

6 January 2009