Terenurile agricole din Marea Britanie au ajuns să coste peste 17.500 de euro/hectar ca urmare a creşterii preţurilor la cereale şi carne, potrivit unui raport al Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), o organizaţie a evaluatorilor imobiliari cu prezenţă în 146 de ţări.

20456-agricultura3.jpg"Mulţi fermieri se gândesc să îşi extindă operaţiunile. Această tendinţă va duce la preţuri şi mai mari ale terenurilor în următoarele 12 luni", a declarat Sue Sterr, purtătoarea de cuvânt a RICS pentru Bloomberg.

Preţul mediu al unui hectar de teren agricol din Marea Britanie se ridică la 17.500 de euro, fiind cu circa 6% mai scump decât în urmă cu şase luni. Mai mult faţă de acum cinci ani preţurile terenurilor sunt duble, conform datelor din raportul RICS. Dacă preţul unui hectar de teren agricol din România ar fi similar cu cel din Marea Britanie valoarea totală a terenurilor arabile de pe piaţa locală s-ar ridica la 145 de miliarde de euro. România are în total 8,3 milioane de hectare de teren arabil, conform datelor din Recesământul General Agricol. În prezent, terenurile agricole de pe piaţa locală valorează 12,5 miliarde de euro, având în vedere un preţ mediu de 1.500 de euro/hectar.

Preţurile terenurilor agricole din România au urcat în ultimii 5 ani cu 10%-15%, ajungând la un preţ mediu de 1.500-2.000 de euro pe hectar, acesta variind în funcţie de judeţ.


Sursa

19 August 2011