Piaţa locuinţelor din Statele Unite ale Americii, care a avut o contribuţie decisivă în pornirea crizei financiare, ar trebui să-şi revină în circa un an de zile, spune omul de afaceri american Warren Buffett.

sursa:gandul.info"În circa un an, problemele pieţei locuinţelor ar trebui să fie depăşite. Preţurile vor rămâne, bineînţeles, cu mult sub nivelul perioadei bulei imobiliare, dar pentru fiecare vânzător afectat de această situaţie va fi un cumpărător care va profita", a spus Buffett într-o scrisoare adresată acţionarilor companiei sale de investiţii, Berkshire Hathaway, citat de Bloomberg.

România nu este nici pe departe de situaţia dramatică de peste Ocean, unde prăbuşirea pieţei imobiliare a lăsat unul din cinci deţinători de ipoteci cu datorii mai mari decât valoarea locuinţei. Dezvoltatorii imobiliari din Bucureşti îşi fac deja calculele şi speră într-o revigorare a vânzărilor de locuinţe noi prin intermediul programului guvernamental Prima Casă, mai ales că pe piaţa bucureşteană există nu mai puţin de 9.000 de apartamente nevândute. E drept că la o medie de 1.300 euro/mp, preţurile apartamentelor au atins cel mai scăzut nivel de când a început criza.


Dezvoltatorii şi-au pus speranţele în programul Prima Casă

"Cel mai probabil în 2010, piaţa rezidenţială va avea o evoluție similară cu anul trecut: oferta va rămâne aproape neschimbată, cererea va depinde în mare măsură de iniţiativele guvernamentale şi de încrederea consumatorilor finali, în timp ce preţurile vor continua tendinţa descendentă, însă într-un ritm mai scăzut", se arată în analiza pieţei imobiliare pe 2010 realizată de firma de consultanţă Colliers International.




Sursa

1 March 2010