Tot mai mulţi dezvoltatori din Polonia îşi retrag proiectele rezidenţiale de pe piaţă în al doilea trimestru al acestui an, continuând astfel procesul început în ianuarie 2009. La finalul primului trimestru al anului erau disponibile peste 33.700 de locuinţe în Varşovia şi alte cinci mari oraşe poloneze.

Cu aproape patru mii mai puţine faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

Zeci de mii de case noi nevândute în PoloniaÎn primele trei luni ale lui 2009 în Varşovia s-au vândut doar aproximativ 1.700 de case, faţă de peste 3.600 de locuinţe tranzacţionate în trimestrul precedent, conform unui raport publicat de REAS şi citat de www.eurobuild.pl.

Practic, singurul oraş care se poate lăuda cu o creştere a numărului de case noi vândute este Poznan. Aici s-au vândut în primele trei luni ale lui 2009 cu peste 400 de locuinţe mai mult decât în ultimele trei luni ale lui 2008.

Pe de altă parte, în Lodz piaţa imobiliară este îngheţată. Nici un proiect nou nu a fost pus în vânzare. În primul trimestru al acestui an s-au vândut doar 101 case, în timp ce alte 100 de contracte preliminare au fost anulate.

4.400 de locuinţe au fost vândute în primul trimestru al lui 2009 în cele mai mari şase oraşe din Polonia, dar 1.500 de cumpărători s-au răzgândit şi au renunţat la casele cu pricina, astfel încât totalul ajunge la numai 2.900 de apartamente. În aceeaşi perioadă, 2.500 de locuinţe noi au fost scoase la vânzare.

În această situaţie, stocul actual de locuinţe de pe piaţa din Varşovia ar putea fi vândut în 33 de luni, în timp ce pentru Cracovia sunt necesare doar 21 de luni.

Varşovia este singurul oraş în care preţurile caselor au crescut în ultima perioadă. La nivel naţional, preţurile caselor au scăzut cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce numărul ipotecilor s-a diminuat cu 40-45%. Practic, aceasta este şi cauza scăderii cu 50% a numărului de proiecte rezidenţiale noi de pe piaţa imobiliară poloneză.

 

23 April 2009