0-265-1020casa_sa.jpg Cea mai inalta cladire din lume se inalta in soare in Taiwan, la peste 500 de metri. "Taipei 101", un adevarat monstru din otel, beton si sticla, cantareste aproximativ 700.000 de tone si ar putea fi sur-clasat, in viitorul apropiat, de Burj Dubai, un turn de 800 de metri.

Deocamdata, cele mai inalte imobile din Bucuresti abia depasesc 100 de metri. Suprematia vazduhului si-o impart cateva cladiri-emblema, unele construite incepand cu anii ‘80, altele finalizate dupa 2000.

Recordul la altitudine este detinut in prezent de Casa Presei Libere, numita initial Complexul Casa Scanteii. Ridicata in cinci ani, cladirea are in total 104 metri (cu tot cu turnuri, simple artificii arhitectonice, fara functionalitate insa).

Urmatoarele pe lista sunt Tower Center International, inalt de 100 de metri, si BRD Tower, de 87 de metri, ambele in Piata Victoriei. La mica distanta se situeaza Palatul Parlamentului, cladirea-simbol comunist cu aproximativ 1.000 de incaperi si o inaltime de 86 de metri peste cota zero.

Cladirile de birouri Bucharest Financial Plaza, Millenium Business Center si Charles de Gaulle Plaza si Hotelul Intercontinental domina, de asemenea, ansamblul imobilelor de varf.

Bucurestiul nu e Hong Kong

Daca pana in secolul al XIX-lea Capitala era dominata de Foisorul de Foc, in perioada 1960-1980 au inceput sa creasca si pe malurile Dambovitei adevaratii mastodonti din sticla si beton. Atunci au fost inaltate Casa Presei, Palatul Parlamentului si Hotel Intercontinental.

Chiar daca se observa tendinta developerilor de a investi in cladiri grandioase, vor mai trece multi ani pana cand zgarie-nori de peste 400 de metri, ca aceia care stapanesc metropolele New York sau Hong Kong, sa umple vazduhul Capitalei.

Deocamdata, media cladirilor din peisajul urbanistic bucurestean este de aproximativ 20 de metri, in zona centrala. Pentru un oras cu traditie europeana ca Bucurestiul, maximum de inaltime este de 100 de metri, adica imobile cu cel mult 25-30 de etaje.

Uriasul de 100 de metri

Cocotati pe schele la peste 100 de metri altitudine, cateva zeci de muncitori in salopete albastre lucreaza de zor. De jos, lumea admira cum se ridica una dintre cele mai inalte cladiri din Capitala. De sus, muncitorii vad o lume in miniatura, ca in desenele animate cu pitici, fara sa auda insa claxoanele nebune de pe Calea Victoriei.

Mai aproape de finalizare pe zi ce trece, Tower Center International, inalt de 100 de metri, al companiei Avrig 35, se ridica mandru in soare pe Bulevardul Ion Mihalache, in imediata vecinatate a BRD Tower.

Cu o investitie de peste 40 de milioane de euro si 24 de etaje, Tower Center va fi prima cladire cu pereti-cortina, in sistem celular, din Romania. Situata in inima centrului de afaceri, peste drum de Guvernul Romaniei, "turnul" e cu atat mai spectaculos cu cat este inaltat pe un petic de pamant de doar 1.500 de metri patrati.

La sfarsitul anului, cand va fi predat la cheie, imobilul din sectorul 1 va pune la dispozitia clientilor de lux 22.000 de metri patrati de birouri clasa A si 3.000 de metri patrati de spatii comerciale.

Sus, la 87 de metri

Daca vrei sa admiri Capitala in toata splendoarea ei, urca in Turnul BRD. In cateva secunde, dai gata toate cele 19 etaje cu liftul de mare viteza. Dintre antenele de pe cladire, ai unda verde la priveliste.

Bulevardul Stefan cel Mare si Calea Victoriei pline de masini ce par machete dintr-un raft cu jucarii, Arcul de Triumf, ascuns dupa copaci, turnurile de la Casa Presei - departe, in vazduh, Casa Poporului, biserici, cartiere intregi, parcuri si lacuri - toate sunt la vedere de pe cel mai inalt turn din Bucuresti.

Proiectat de grupul francez Vinci si avand o investitie de peste 50 de milioane de euro, BRD Tower din Piata Victoriei are 87 de metri inaltime, 19 etaje si o capacitate de peste 1.000 de oameni. A fost finalizat in 2004, dupa 16 luni de munca. 

Fostul Bancorex, alaturi de "Inter"

In topul celor mai inalte imobile, pe locul cinci se afla si Bucharest Financial Plaza, fostul turn Bancorex, care strajuieste falnic Calea Victoriei. Ridicat pe terenul fostului Hotel de France, mai tarziu Hotel Victoria, imobilul a fost terminat in 1997, dupa doi ani de lucrari, de catre antreprenorul francez Bouyques. Are 83 de metri, 18 etaje si 31.000 de metri patrati suprafata totala.

Imobilul de pe Calea Victoriei este urmat de cel mai batran "zgarie-nori" al Romaniei - Hotel Intercontinental. Situat in Piata Universitatii, acesta a fost finalizat in 1970 si pentru multa vreme a fost cea mai inalta cladire a Capitalei. Acum este cu zece metri mai scund decat BRD Tower. Are 77 de metri, 25 de etaje si 420 de camere.

Cea mai noua - Millenium

Finalizata la sfarsitul anului trecut, Millenium Business Center, de langa Biserica Armeneasca, este o alta cladire la mare altitudine. Masoara 72 de metri inaltime si numara 18 etaje plus unul tehnic. Millenium are o suprafata de peste 25.000 de metri patrati. Valoreaza 36,5 milioane de euro.

La mica distanta de Millenium este complexul Charles de Gaulle Plazza - inalt de 70 de metri. Are o suprafata construita de 40.000 de metri patrati, 16 etaje si o parcare subterana cu 340 de locuri, pe cinci niveluri. Construit integral cu structura din otel si sticla, Charles de Gaulle Plaza a fost realizat tot de firma Avrig 35.

CASA PRESEI LIBERE

Locul I: 104 metri

> Complexul Casa Scanteii a fost ridicat in cinci ani (1952-1957), fiind destinat publicarii presei de stat si in special ziarului "Scanteia", "organ" al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman

> Dupa 1989, cladirea este botezata Casa Presei Libere

> Imobilul este un ansamblu format din patru laturi ce adapostesc o curte interioara mare, plus inca doua ansambluri sub forma de "U", care sunt legate de corpul din fata

> Arhitectura a fost inspirata de cladirile inalte rusesti. Arhitectul Horia Maicu a realizat proiectul pornind de la cladirea Universitatii Lomonosov din Moscova

> Casa Presei a fost prima lucrare la care constructorul a introdus calculul de rezistenta la un eventual seism.

TOWER CENTRAL INTERNATIONAL

Locul II: 100 de metri 

> Adresa: Bulevardul Ion Mihalache, langa Piata Victoriei

> Compania: Avrig 35, investitie de 40 de milioane de euro

> Inaltime: 100 de metri, 24 de etaje tip "open space", pe structura de otel si sticla

> Suprafata: 1.500 metri patrati suprafata construita

> Facilitati: 22.000 metri patrati de birouri calsa A, 3.000 metri patrati spatii comerciale, parcare subterana

> Finalizarea lucrarilor: 2007

BRD TOWER

Locul III: 87 de metri 

> Adresa: Piata Victoriei

> Compania: BRD-Societe Generale, proiectata de grupul francez Vinci, investitie totala de 50 de milioane de euro

> Inaltime: 87 de metri, 19 etaje (3S·P·M·18·etaj tehnic)

> Suprafata: 35.600 de metri patrati suprafata totala utila

> Facilitati: capacitate 1.000 de angajati, birouri clasa A, lifturi de mare viteza, parcare subterana. Cladirea este construita astfel incat, in eventualitatea unui cutremur, sa reziste la o intensitate de 8 grade pe scara Richter

> Finalizarea lucrarilor: 2004

BUCHAREST FINANCIAL PLAZA

(fostul turn al Bancorex)

Locul V: 83 de metri

> Adresa: Calea Victoriei, numarul 15 (pe terenul fostului Hotel de France, mai tarziu Hotel Victoria)

> Compania: construit de antreprenorul francez Bouyques

> Inaltime: 83 de metri, 18 etaje, fatada din sticla si granit, modulata in interior

> Suprafata: 3.500 de metri patrati - construita, 31.000 de metri patrati - utila

> Facilitati: gradina interioara, restaurant capacitate 163 de lo-curi, sala de gimnastica, atelier auto

> Clienti: BCR, HP Romania, American Express Bank, British Airways, Motorola, Reuters

> Finalizarea lucrarilor: 1997

MILENIUM BUSINESS CENTER

Locul VII: 72 de metri

> Adresa: la intersectia bulevardul Carol-strada Armand Calinescu

> Compania: firma Elena Aegek Rom Construct a investit 25 de milioane de euro. In 2006, cladirea a fost cumparata de European Convergence Property Company cu 36,5 milioane de euro

> Inaltime: 72 de metri inaltime, 19 etaje (18 · unul tehnic)

> Suprafata: 25.000 mp utili

> Facilitati: cinci lifturi de persoane, doua scari rulante, complex comercial la parter - banca, doua restaurante, cafeterie si coffe-shop

> Clienti: Banca Mondiala si Transelectrica

> Finalizarea lucrarilor: 2006

EMBLEME

Foisorul de Foc si Intercontinental

Doua dintre cladirile care au detinut recordul la inaltime, ani de-a randul, in Capitala, sunt Foisorul de Foc si Hotelul Intercontinental. Timp de mai bine de un secol, Foisorul de 42 de metri inaltime a fost cea mai inalta cladire din Bucuresti.

A fost construit in 1890, la doi ani dupa ce Turnul Coltei, ridicat in 1715, a fost demolat. Planurile au fost realizate de George Mandrea, pe atunci arhitectul-sef al Bucurestiului. In trecut servea drept turn de observatie pentru apararea impotriva incendiilor. Dupa 1963, a fost transformat in Muzeul Pompierilor.

Finalizat in 1970, Hotel Intercontinental din Piata Universitatii este cel mai vechi zgarie-nori bucurestean. Dupa 30 de ani de suprematie, cladirea de 77 de metri inaltime se situeaza pe locul sase in topul cladirilor inalte, fiind cu zece metri mai scunda decat Turnul BRD. Hotelul de cinci stele a fost construit pe locul vechiului Hotel Carlton, distrus complet la cutremurul din 1944.

PROIECTIE

Cladiri de peste 120 de metri

Potrivit specialistilor, in urmatorii ani, Bucurestiul se va imbogati cu imobile inalte de peste 120 de metri. Odata terminata, Catedrala Mantuirii Neamului - al carei proiect urbanistic prevede o inaltime de 114 metri fata de Parcul Izvor -, va fi cea mai inalta cladire a Bucurestiului.

Catedrala se va ridica pe amplasamentul din spatele Palatului Parlamentului si va avea o cupola mai inalta decat cea a constructiei ceausiste. Sfantul lacas va fi vizibil din orice punct al Capitalei.

Proiecte indraznete promit sa imbogateasca peisajul urbanistic cu imobile de locuit sau cladiri de birouri care mai de care mai inalte. Una dintre investitiile spectaculoase pare sa fie una spaniola, anuntata de primarul sectorului 2 al Capitalei. Doua turnuri gemene de cate 22 de etaje, cu un pasaj de legatura intre ele, vor creste pe Bulevardul Barbu Vacarescu.

O alta constructie deosebita va fi "peninsula" din Heliade intre vii. Aici, blocurile vor avea inaltimi cuprinse intre 14 si 24 de etaje. Un alt proiect este cel al Manhattanului din Soseaua Petricani, care va avea doua turnuri de cate 45 de etaje.

Si complexul Bukarest Business Center, care se va inalta pe Soseaua Kiseleff in viitorul apropiat, va fi unul spectaculos: un centru de afaceri de 28 de etaje, cu o suprafata de 45.400 de metri patrati.

 

 

 

Sursa

16 March 2007